Carinas samtal har minskat beroendet hos över hundra patienter

Carinas samtal har minskat beroendet hos över hundra patienter
Samtalen är avgörande i arbetet med att minska förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel. ”Patienterna behöver ha mer kunskap om vad vi förskriver, hur det påverkar dem och vilka alternativ som finns. Det tar tid och tid finns det väldigt lite av i vården. Men vi måste ta den tiden” säger Carina Holmberg. Foto: Madeleine Andersson

Hässelby vårdcentral skrev ut mer beroendeframkallande läkemedel än regionssnittet. Nu har centralen brutit det slentrianmässiga förskrivandet och fått över hundra patienter att trappa ner, eller helt sluta med läkemedlen. Hur? Långa och många samtal i distriktsköterskan Carina Holmbergs rum.

Att kliva in på Carina Holmbergs arbetsrum på Vårdcentralen i Hässelby är som att kliva in ett vardagsrum efter att ha gått genom centralens bleka korridorer. Så där hemtrevligt, smårörigt med handmålade teckningar, pärlplattor och en blomballong bland affischer om demens och beroende på väggarna.

Så minskade Hässelby förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel

Problemet

Vårdcentralen förskrev mer beroendeframkallande läkemedel än regionssnittet och andra vårdcentraler i liknande områden. Det handlade både om sömnläkemedel och om smärtlindrande narkotikaklassade läkemedel. Den höga omsättningen av AT- och ST-läkare, stressen och ensamheten i arbetet gjorde ofta att tidigare förskrivna läkemedel skrevs ut, utan att ifrågasättas.

Lösningen

Ett ökat samarbete över hela vårdcentralen för att fånga upp patienter i ett iatrogent beroende. Dessa får kartläggnings- och nedtrappningssamtal med en distriktsköterska. Hon har regelbundna samtal med patienten, och kan kontaktas på telefon när som helst under arbetstid. Förtydligade och förenklade rutiner som alla nya medarbetare tar del av.

Resultatet hittills

Förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel har minskat med upp till 80 procent sedan augusti 2022, och fortsätter minska – utan att tappa listade patienter. Läkarna har fått tid till fler, andra patienter. Hittills har över hundra patienter trappat ner eller helt slutat med sina beroendeframkallande läkemedel.

Distriktssköterskan Carina Holmberg och biträdande verksamhetschefen Maria Persson har föreläst om arbetet på bland annat läkarkongressen. Arbetet har nominerats till Region Stockholms patientsäkerhetspris.

Det är här som en stor del av vårdcentralens arbete för att minska förskrivningarna av narkotikaklassade läkemedel sker: Distriktssjuksköterskans kartläggnings- och nedtrappningssamtal med patienter i ett iatrogent beroende. Alltså patienter med ett läkemedelsmissbruk orsakade av vården.

Boken "FAS UT 3" av Claes Lundgren, Region Stockholms broschyrer "Värt att veta om värktabletter" och "Värt att veta om din sömn" och sömnbesvär, samt Nicorettes "Bli rökfri tillsammans med Nicorette" ligger samlade på ett skrivbord.
Boken FAS UT och Region Stockholms broschyrer är bra stöd när det är dags att fasa ut beroendeframkallande läkemedel. Foto: Madeleine Andersson

– Det känns ledsamt att vården för in patienter i det här. Vi måste ta ett ansvar, säger distriktssjuksköterskan Carina Holmberg.

Morfin i 20 år – utan indikation

Hässelby vårdcentral har jobbat aktivt med att minska förskrivningen sedan september år 2022. Då hade centralen fått reda på att de skrev ut mer beroendeframkallande läkemedel än regionssnittet. Förskrivningen var dessutom högre än hos andra vårdcentraler med liknande upptagningsområden, som Tensta och Rinkeby.

Men värst av allt: många av patienterna som fick dessa narkotikaklassade läkemedel hade inte längre indikation för det. Flera hade stått på dem i decennier.

Många av recepten på läkemedlen har vårdcentralen tagit över efter slutenvården, till exempel efter operationer. Men centralens läkare hinner inte alltid ta reda på om det finns ett fortsatt behov eller göra en plan för utfasning. Den stora centralen har dessutom många AT- och ST-läkare som jobbar där tillfälligt, vilket försvårar kontinuiteten.

Patient som känner sig hörd mer villig att titta på alternativ

Det är där Carina Holmbergs kartläggnings- och nedtrappningssamtal kommer in i bilden. En distriktssköterska kan ha längre besökstider med patienterna än läkarna kan. Det är de långa samtalen, och att hon alltid går att nå på telefon på arbetstid, som hon tror är det vinnande konceptet i deras metod.

Porträtt på distriktssjuksköterskan Carina Holmberg på Hässelby vårdcentral. Hon ler, har bruna ögon, långt brunt hår i en hästsvans, och bär en blå väst. Hon jobbar för att minska läkemedelsberoende bland sina patienter.
Distriktssjuksköterskan Carina Holmberg har hjälpt över hundra patienter ur sitt onödiga läkemedelsberoende sedan hösten 2022. Foto: Madeleine Andersson

–  Först måste man lyssna. Det är viktigare än att själv prata. En patient som känner att vi har förstått och lyssnat, är en patient som är mycket mer villig att titta på andra alternativ. Sedan kan man förklara, utifrån patientens nivå.

En viktig pusselbit är att få reda på vad patienten tror att den får sin medicin för, och sedan förklara vad den faktiskt gör.

– Jag har haft patienter som tror att de får morfin mot sin ångest, men det ökar ångest. Det finns ganska lite kunskap om läkemedel hos våra patienter i dag. Då måste vi bygga och stärka det.

Efter att Carina Holmberg kartlagt patientens behov informerar hon läkaren. Tillsammans bedömer de om och hur läkemedlet ska fasas ut samt vad som är lämpligt att eventuellt förskriva i stället.

– Det är tufft att beskriva för patienterna att de har ett beroende. Det är ingen som vill höra det. Men man måste prata om elefanten i rummet.

Förskriver 80 procent mindre Treo comp

Sedan hösten 2022 har vårdcentralen minskat förskrivningarna av narkotikaklassade läkemedel markant. Till exempel har mängden Opioder som Tramadol nästan halverats. Bensodiazepiner och Citodon har minskat med drygt 60 procent. Treo comp har minskat med hela 80 procent. Vårdcentralen räknade senast i december 2023, men arbetet har fortsatt, så antagligen har förskrivningarna minskat ännu mer.

Vårdcentralen har riktat dessa insatser mot patienter mitt i livet som står på flera beroendeframkallande läkemedel utan en tydlig indikation. Hittills har över hundra patienter trappat ner eller slutat helt med dessa mediciner.

Mannen hoppade på Carina på Ica

Carina Holmberg minns särskilt en man som hade stått på tre olika beroendeframkallande läkemedel i 20 – 30 år.

Han blev mycket arg och upprörd över nedtrappningen. Han stod utanför Carinas dörr flera gånger i veckan. Han hoppade på henne på mataffären. Hans hustru ringde nästan dagligen för att han var så arg. Men de trappade ut läkemedlen, ett i taget. En tid efter att deras kontakt tagit slut knackar någon henne på axeln i kassakön på Ica.

– Jag vänder mig om. Där står han. Så tittar han på mig och säger: ”Du, jag har aldrig mått bättre.”

Så mycket har förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel minskat

Sömnläkemedlen Imovane och Stilnoct  – 37 procent

Opioder (inklusive Tramadol och Ketogan) – 47 procent.

Bensodiazepiner – 63 procent.

Citodon – 62 procent.

Treo comp – 80 procent.

Minskningen skedde mellan september 2022 och december 2023. Sedan dess har arbetet fortsatt, och minskningen antagligen fortsatt.

Källa: Hässelby Vårdcentral

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida