Berättelser från coronavården

”Hela sjukvårdens kris – inte bara hjältarnas”

”Hela sjukvårdens kris – inte bara hjältarnas”
Corona påverkar hela vården - inte bara de som jobbar direkt med covid-patienter, skriver Marie. Foto: Getty Images

Coronapandemin påverkar alla som jobbar inom vården, skriver Marie, som jobbar på ett sjukhus i Mellansverige. Visst är de som jobbar nära covid-patienterna hjältar och bör hyllas — men glöm inte bort resten av personalen som har det minst lika tufft.

22 maj 2020

Jag vill dela med mig hur det är på vår avdelning. Jag jobbar på ett sjukhus i Mellansverige. På sjukhuset har vi på medicinsidan en covid-avdelning med 16 vårdplatser och 4-8 transitplatser (i väntan på provsvar). Jag spenderar min arbetstid på ”vanliga” vårdavdelningen med transit-platser. 

Till en början så var det något lugnare med ”vanliga” medicinpatienter. Man kan ju undra varför? Vågade folk inte söka vård och körde mer med egenvård än tidigare? Det har i vilket fall släppt nu och det är fullt söktryck, precis som tidigare. På det så har vi dessutom dessa transitplatser. Vi kämpar och sliter, alla har blivit beordrade att jobba varannan helg (istället för två av fem) och vi vet inte hur sommaren kommer att bli…

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Denna pandemi påverkar ALLA som jobbar inom vården, även de som inte jobbar på covid-avdelningar eller covid-iva. Vi har det minst lika tufft som alla andra. Men det pratas det inget om. Applåder, matlådor, tårtor, hyllningskörer och alla tänkbara hjälteglorior går till de som jobbar närmast, men alla andra då?

Vi ser mat- och tårtleveranser flera gånger i veckan. Det står folk under deras balkong och spelar hyllningslåtar. Men de andra som sliter 24/7/365? Vilka hyllar dem? Vilka ger dem tårta, hyllningskörer och en önskan om en veckas extra semester? Vem skriver en fin status på Facebook som delas av tusentals? ALLA som jobbar inom vården är värda precis lika mycket, oavsett om man är den som står och håller en ångestfylld hand på covid-avdelningen eller om man sliter sig halvt fördärvad på en ”vanlig” vårdavdelning. Det här är HELA sjukvårdens kris, inte bara hjältarna som jobbar med covid-sjuka patienter. 

/ Marie

Hur har du det på jobbet just nu?

Hur påverkas du av coronakrisen? 

Nu vill vi samla berättelser från er som sliter dag och natt med att vårda sjuka, stoppa smittspridningen och dämpa oron. Skriv ner din historia från coronavårdens vardag.

Berättelsen kan vara lång eller kort, glad eller arg, sorglig eller upprörande. Skicka gärna med en bild och mejla oss på coronavard@vardfokus.se. 

Vi kommer att publicera inlägg i tidningen Vårdfokus, här på Vårdfokus.se och i sociala medier.

Tack för att du är med och formar bilden av sjukvården i coronakrisens spår! 

/Vårdfokus redaktion

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida