Klimatstrejk

De tågar för klimatet

De tågar för klimatet
I hela Sverige demonstrerade folk för klimatet i dag. På Medborgarplatsen i Stockholm förberedde sig, från höger, sjuksköterskorna Sofia Erlandsson och Anna Jonsson tillsammans med psykologen Anne-Sofie Rosenthal på att gå till Kungsträdgården. Bilder: Susanna Pagels

”Jorden har stigande feber! Agera nu”, står det på ena sidan av sjuksköterskan Anna Jonsson plakat. Snart ska hon tåga i klimatdemonstrationen för Nurses for future.

27 september 2019

Det är fredag den 27 september och klockan är drygt ett. Barnvagnar bildar kö till hissarna i Medborgarplatsens tunnelbana i Stockholm och torget är fullpackat med folk i den värmande höstsolen. Den globala klimatstrejken som Fridays for future, organisationen kring Greta Thunberg, har utlyst lockar fler än förväntat.

Det stod klart redan i går och av säkerhetsskäl flyttades slutdestinationen från Mynttorget till Kungsträdgården. Då räknade man med cirka 15 000 deltagare. Nu går funktionärer från organisationen runt på Medborgarplatsen och informerar om att allt kommer att bli lite försenat eftersom ännu fler slutit upp.

”Jobbar så hårt”

Anna Jonsson är den enda att gå under Nurses for futures flagg, en organisation hon själv har startat. Det har varit trögt att mobilisera en gemensam aktion.

– Jag tror att en förklaring kan vara att sjuksköterskor jobbar så jäkla hårt att de känner att de inte orkar organisera sig utan kan unna sig en weekend-resa i stället, men det är bara en teori jag har, säger hon.

Läs också: ”Sjuksköterskor en viktig röst för klimatet”

Förutom alla tusentals människor på plats har hon sällskap av sina två kompisar, sjuksköterskan Sofia Erlandsson och psykologen Anne-Sofie Rosenthal. Sofia Erlandsson är säker på att det finns många fler sjuksköterskor i folkhavet men som inte organiserat sig. Sofia Erlandssons anledning att delta i demonstrationen uttrycker hon koncist:

– För att klimatet håller på att gå åt skogen.

Värmebölja på äldreboenden

Anna Jonsson önskar att region- och sjukhusledningar talade mer om hur vårdpersonal kan förbereda sig inför klimatförändringarna. Om hur man till exempel hanterar en värmebölja på äldreboenden eller att malaria blir vanligare vid eventuella översvämningar. På så vis kan man öka medvetenheten om vad som är på väg att hända, tror hon.

Läs också:”Facklig kamp behövs för klimatet”

Läkarna ligger mycket längre fram i att organisera sig som kår för klimatet, konstaterar hon. Och i Göteborg har fysioterapeuterna bjudit sjuksköterskorna att tåga tillsammans med dem.

– Det är ju fint om yrkena kan gå ihop, tycker hon.

Massor av människor kom till Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera för klimatet, fredagen 27 september.

Klimatstrejker – eller demonstrationer snarare – pågår i många städer i Sverige i dag. Enligt vad Fridays for future har uppgett tidigare räknade de med demonstrationer i 122 städer bara i Sverige.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro deltog vid demonstrationen i Göteborg. Liksom nästan alla andra fackförbund ville inte Vårdförbundet ta till strejkvapnet för aktionen men uppmuntrade medlemmarna att delta om de var lediga.

Greta Thunberg klimatstrejkar i Montreal i Kanada.  

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida