Efterlyser bättre arbetsförhållanden och stopp för vinster i vården

Efterlyser bättre arbetsförhållanden och stopp för vinster i vården
Mer än hundra motioner har nått Vårdförbundet inför kongressen i maj. Arkivbild: Mostphotos

Bland drygt hundra motioner inför Vårdförbundets kongress i maj är dessa några av de hetaste frågorna.

15 januari 2014

I högen av motioner inför kongressen 2014 märks det av att det är valår, att Vårdförbundet är på väg att omorganisera sig och att det finns ett mullrande missnöje ute i vården över minimala förutsättningar att göra ett bra jobb.

En av de mest extrema motionerna som rör arbetsmiljö föreslår att Vårdförbundet ska driva frågan om att legitimerad personal ska kunna avsäga sig sitt yrkesansvar, istället för att tvingas sätta legitimationen på spel när arbetssituationen är utom all kontroll.

Vill sätta press på arbetsgivaren

Här finns förslag på nyckeltal för sjuksköterskebemanning och en önskan om att facket ska sätta press på arbetsgivarna att ta ansvar för att ordna med vikarier och inhoppare, även utanför kontorstid.

Förra kongressen var arbetstider den överlägset viktigaste frågan i motionsskörden. Så är det inte i år. Men arbetstider är fortfarande ett hett ämne. Framför allt lyfts frågan om orimliga villkor för nattarbete, med krav på kortare arbetstid och mer tid till återhämtning.

Märks att det är valår

2014 är inte bara ett kongressår, utan även valår i Sverige och det märks bland förslagen till kongressen. Här finns flera önskemål om att Vårdförbundet ska ta tydligare ställning i viktiga frågor. Hetast är frågan om vinster i välfärden, som flera motioner uppmanar kongressen att ta tydlig ställning emot och göra till en viktig valfråga.

Motionerna som rör lön andas ett missnöje med det nuvarande löneavtalet. Här finns bland annat förslag på att Vårdförbundet ska jobba för centralt avtalade miniminivåer och en lönestege med fasta nivåer.

Vårdförbundets omorganisation är en av kongressens viktigaste frågor att hantera. Flera motioner tar upp frågan och efterfrågar en mer omfattande utredning innan förbundet gör slag i sak.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida