Enkelt att granska bristning med ultraljud
Läkaren och forskaren Sofia Pihl mäter mellangården med hjälp av ultraljud. Foto: Ulrik Svedin, Linköpings universitet

Enkelt att granska bristning med ultraljud

På fem övningstillfällen blev barnmorskan Lina Broberg expert på att mäta mellangården och undersöka den inre sfinktern med ultraljud. Nu hoppas hon och forskaren Sofia Pihl att den enkla metoden ska spridas över landet.

Alla har sett den. Många har arbetat med den. Ultraljudsproben som redan används till så mycket inom gynekologin. För att få en bild av den inre sfinktern behöver proben bara föras upp någon centimeter, vinklad mot slidans bakre vägg. På samma sätt går det att se och mäta mellangårdens tjocklek.

På förlossningen i Linköping har läkaren och forskaren Sofia Pihl studerat om ultraljud kan göra diagnostiken av förlossningsbristningar säkrare i det akuta skedet. Hon har fokuserat på den inre slutmuskeln eftersom skador på den måste upptäckas och lagas direkt. Mammor kan annars få livslånga besvär med bajs som läcker och gaser som inte går att kontrollera. Ett stort fysisk och psykiskt lidande som redan drabbat alldeles för många.

Undersöks direkt

Forskningen har lett fram till en metod där alla med grad två- och tre-bristningar undersöks direkt efter förlossningen. Först med händerna, ett finger i ändtarmen och ett i slidan. Är mellangården tunnare än två centimeter är det ett tecken på att allt kanske inte står rätt till. Då görs en undersökning med ultraljud. Först mäts mellangårdens tjocklek. Sedan undersöks den inre sfinktern som ska ha en jämn rund form på bild om den är hel. Även om underlivet är svullet och blodigt syns den inre slutmuskeln tydligt på ultraljudet. Undersökningen med proben är inte smärtsam för mamman.

Ultraljud bristningar
Ultraljudsbild på en hel och en förtunnad inre sfinkter. Foto: Sofia Pihl

Ultraljudsundersökningen ger en objektiv bedömning och säkra mått som är viktiga att ha med sig till sutureringen och i journalen, om mamman senare skulle söka vård för besvär som går att koppla till förlossningen, berättar Sofia Pihl.

Hon har också studerat hur det är att införa metoden på en förlossningsklinik där barnmorskorna får ansvar för ultraljudsundersökningen. I genomsnitt tog det fem övningstillfällen för barnmorskorna i studien att lära sig göra exakt lika säkra bedömningar som en expert.

”Alla kan lära sig”

Barnmorskan Lina Broberg hade ingen tidigare erfarenhet av att jobba med ultraljud. För henne krävde det mest träning att tolka bilderna. Men hon lärde sig snabbt.

Lina Broberg, barnmorska i Linköping.
Barnmorskan Lina Broberg hade ingen tidigare erfarenhet av att jobba med ultraljud. Men hon lärde sig snabbt.

— Alla barnmorskor kan lära sig det här, säger hon.

Nu ska metoden införas på förlossningen i Linköping och Lina Broberg hoppas att den kommer att spridas över hela landet. Hon tycker det har varit spännande att lära sig något nytt och tilltalas av att få ett sekundsnabbt svar på det hon gör kliniskt.

Framför allt drivs hon av att kunna ställa en säkrare diagnos, som kan ha stor betydelse för patienten hela livet.

— Vi vill ju göra det absolut bästa för varje enskild kvinna, i förlossningsögonblicket och i eftervården, säger Lina Broberg.

Tre lärdomar från Linköping

  • Ha experter på plats dygnet runt under den korta inlärningsperioden.
  • Påminn — tjata — om vikten av att använda den nya metoden på APT, möten, utbildningsträffar. Identifiera eldsjälar som kan hjälpa till. Chefer behöver också vara engagerade.
  • När alla är igång visar sig nyttan snabbt och ger ett driv till införandet av metoden.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida