covidvaccin

Expert: ”Det ska inte vara farligt att blanda”

Expert: ”Det ska inte vara farligt att blanda”
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer under 65 som fått första dosen av Astra Zenecas vaccin ska få andra dosen av ett mRNA-vaccin. Men vaccinkombon skapar många frågor. Foto: Getty Images

Vad kommer det att innebära att få en dos vardera av två olika vaccintyper? Blir skyddet mot covid-19 lika starkt? Kan det vara farligt att blanda? Virusforskaren Ali Mirazimi på Karolinska institutet reder ut.

Behöver man vara orolig för att blanda Astra Zenecas vaccin med ett mRNA-vaccin?

– Baserat på allt vi kan ska det inte vara farligt. Vaccinen exponerar samma del av coronaviruset för kroppen, spikeproteinet. Så de introducerar samma sak men på olika sätt. Därför är sannolikheten stor att man får ett bra skydd.

Ali Mirazimi är adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet. Foto: Martin Stenmark / Karolinska institutet

Vilka risker kan finnas?

– Man ska aldrig vara säker på något förrän man har testat, men var för sig har vaccinen fungerat hur bra som helst. Jag ser inte varför det ska vara ett problem. Man kan dessutom inte få för mycket antikroppar. Ju fler de är och ju längre de sitter kvar, desto mer skyddad är man.

Vilka är fördelarna med detta?

– Vi gör det här för att maximalt minimera riskerna för att få biverkningen med koagulationsrubbningar, och samtidigt ge ett bra skydd. Men eftersom vi inte har testat förut har vi inget facit. De kanske måste fylla på med en dos till för att skyddas mot sjukdomen. Det kommer tittas på och forskas om under tiden.

Vilket kunskapsstöd finns bakom rekommendationen?

– Det är två bra vacciner. Astra är bra och Pfizer är bra. Men man har inte gjort några studier om hur bra skydd de ger om man blandar dem. Vi har aldrig haft den här situationen, där man blandat vaccinvarianter på det här sättet. Det här är första gången. I England testar de detta nu för att se hur bra skyddet blir. I och med att båda vaccinen introducerar antikroppar mot spikeproteinet så ger det säkert bra skydd. Men det finns inga vetenskapliga rapporter än.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida