covidvaccin

Så tycker sjuksköterskorna om att få olika vaccin

Så tycker sjuksköterskorna om att få olika vaccin
Sjuksköterskan Cecilia Nordius och distriktssköterskan Niclas Hagelberg kommer att få en andra dos av ett annat vaccin än Astra Zenecas. Foto: Privat, TT och Madeleine Andersson.

Många vårdanställda kommer att blandvaccineras efter Folkhälsomyndighetens rekommendation om att inte ge en andra dos av Astra Zenecas vaccin. Det tycker sjuksköterskan Cecilia Nordius är anmärkningsvärt. Distriktssköterskan Niclas Hagelberg är tveksam, men kommer att ta det vaccin han får.

För distriktssjuksköterskan Niclas Hagelberg och hans kollegor på Capio vårdcentral i Farsta i södra Stockholm är det egentligen snart dags att ta den andra dosen av Astra Zenecas vaccin. Men så blir det inte.

Under tisdagen 20 april meddelade nämligen Folkhälsomyndigheten att stoppet för personer under 65 år ska fortsätta gälla tills vidare. De yngre som fått en första dos av vaccinet, varav många jobbar inom vård och omsorg, ska i stället få sin andra dos av ett mRNA-vaccin, rekommenderar myndigheten. Dosen ska ges 12-15 veckor efter Astra Zenecas vaccin, och ingen påfyllnadsdos av mRNA-vaccinet ska behövas.

Niclas Hagelberg, distriktssköterska på Capio vårdcentral i Farsta. Foto: Madeleine Andersson.

– Jag vet inte vad jag ska tänka. Jag är lite tveksam till det här. Men jag kommer ta vaccinet. Man har kombinerat olika vacciner tidigare, så det är nog ingen större risk att kombinera vacciner nu heller. Jag litar på vetenskapen och de som jobbar med det, säger Niclas Hagelberg.

Han har inte hört när eller vilket vaccin han och arbetskamraterna kommer att tilldelas. Men enligt de nya rekommendationerna borde det ske i slutet av maj. När Vårdfokus talade med honom senast hade Astra Zenecas vaccin just stoppats i Sverige. Då var en del kollegor på Capio osäkra på om de skulle våga ta en andra dos. Efter den senaste vaccinrekommendationen har han inte hört någon oro från kollegorna.

– Vi har inte haft tid att diskutera eller tänka på oss själva. Det är så mycket annat. Man får ändå tänka som så, att det är väl bättre att ta det här vaccinet än att få covid-19. Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, säger han.

”Borde kunna få två doser av Astra Zenecas vaccin”

Bemanningssjuksköterskan och iva-studenten Cecilia Nordius på Karolinska i Huddinge fick sin första dos av Astra Zenecas vaccin dagen innan stoppet infördes.

– Jag var väldigt glad att jag hann få den, och hoppades att de skulle ha löst det här innan det var dags för min andra spruta. Jag tyckte dock inte att underlaget till stoppet kändes övertygande. Men det har kommit bättre underlag sedan dess. Jag får helt enkelt lita på de expertmyndigheter som har stoppat det här, om det är motiverat eller inte, säger Cecilia Nordius.

Cecilia Nordius, bemanningssjuksköterska och iva-student på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Privat

Hon tänker att de som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin och inte utvecklat koagulationsrubbningar, borde kunna få även en andra.

– De som drabbats har enligt Folkhälsomyndigheten gjort det redan efter den första dosen. Jag är personligen inte orolig för att drabbas efter en andra dos, säger hon.

”Anmärkningsvärt att en dos ska räcka”

Det är anmärkningsvärda med den nya rekommendationen, tycker hon, är att det ska räcka med en dos av det andra vaccinet. Att ta bara en dos av varje sort.

– Jag har inte hittat artiklar som stödjer det, däremot att man har ganska dåligt skydd efter en första dos av Pfizer, om man inte har haft sjukdomen innan. Vilket många inte har. En hypotes är att en dos av Astras i det här fallet kan jämföras med skyddet efter sjukdom. Men jag vet inte när vi började med hypoteser och spekulationer inom vården, säger Cecilia Nordius.

Hon har generellt fullt förtroende för Folkhälsomyndigheten, vaccinsamordnare med flera, och framhåller att hon inte är en expert på den här typen av medicinska frågeställningar.

– Men precis som de flesta sjukvårdsutbildade är jag intresserad av att ta del av data som stöder det man gör.

Helst skulle hon vilja ta båda doserna av samma vaccinsort, men vilken spelar ingen roll.

– Jag vill ha ett vaccin som det finns vetenskapligt stöd för, vilket det gör för två doser av Astras, eller två doser av ett annat, säger Cecilia Nordius.

Vissa vårdanställda vaccineras i fas 2

Den 19 mars skärptes prioriteringsordningen för vaccineringen. Sedan dess har äldre prioriterats före vårdpersonal. Men i fas 2 ingår en del vårdpersonal. Onsdagen 21 april förtydligade Folkhälsomyndigheten vilken personal som bör prioriteras i fas 2. Det är personal inom LSS och personal i somatisk vård och omsorg som har daglig, nära och långvarig kontakt med personer i riskgrupper.

Huvudsyftet med att vaccinera personal är att ge indirekt skydd till de som riskerar svårast sjukdom och död.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida