Externt team kallas in för att lösa krisen på Karolinskas förlossning

Efter den senaste tidens turbulens inom förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset ska ett oberoende team nu genomlysa verksamheten och föreslå förbättringar. En av dem som ska hjälpa till är barnmorskan Andrea Borgström från Skåne.
När beskedet om att projektet Min barnmorska på Karolinska Huddinge inte skulle förlängas i sin ursprungliga form möttes det av stora protester bland barnmorskor och gravida. Projektet, som erbjudit särskilt stöd framför allt till förlossningsrädda kvinnor, har fram till i dag varit den enda så kallade kontinuitetsmodellen i landet där kvinnor möter samma team av barnmorskor under graviditet, förlossning och eftervård.
Vårdfokus har tidigare rapporterat att 12 av 16 barnmorskor inom projektet valde att säga upp sig då de inte längre skulle få behålla sitt lokala avtal. Enligt nya siffror från Karolinskas presstjänst har sammanlagt cirka 30 barnmorskor sagt upp sig från Huddinge från december fram till i dag, varav 14 från Min barnmorska. Från Karolinska Solna har cirka 20 barnmorskor sagt upp sig under samma period.
I slutet av februari meddelade sjukhusledningen att Min barnmorska trots allt ska få vara kvar i sin nuvarande form. Ändå har ingen av barnmorskorna hittills tagit tillbaka sin uppsägning, uppger Karolinska.
På grund av den turbulenta situationen har sjukhusledningen nu tillsatt ett externt team. Uppgiften är att – genom intervjuer med medarbetare och ledning – analysera bland annat kompetensförsörjning, arbetsmiljö och organisation. Tillsammans med verksamheten ska teamet ta fram en beskrivning av situationen i dag och formulera ett önskat läge dit de vill nå.
Oberoende part
Teamet består av Andrea Borgström, barnmorska och verksamhetschef för kvinnosjukvården i Kristianstad, och professor Göran Lingman, obstetriker och gynekolog i Skåne. Båda har lång erfarenhet både av kliniskt arbete och ledarskap inom förlossningsvården. Nu har de knappt två månader på sig att utföra analysen, den sista april förväntar sig sjukhusledningen på Karolinska en slutrapport.
– Tanken är att vi ska komma in som en oberoende part och titta på situationen med opåverkade ögon. Det är inte så att vi sitter inne med alla svar, förlossningsvården i Skåne har också en hel del problem. Jag är övertygad om att medarbetarna vet var problemen ligger och det ska vi lyssna på, säger Andrea Borgström.
I tisdags tog hon tåget för ett första möte på Karolinska i Stockholm tillsammans med Göran Lingman. Hon säger att de inte har fått så mycket information innan utan hon har förberett sig genom att googla vad som skrivits i media om situationen sista tiden.
– Det jag har sett är att man har haft en hel del uppsägningar och det är ett tecken på att något inte är bra i arbetsmiljön. Personalen är orolig och ledningen har insett att det är ett allvarligt läge.
”Målet är att alla ska trivas”
Andrea Borgström säger att de har fått helt fria händer att lägga upp arbetet. Genom strukturerade intervjuer med medarbetare i alla yrkeskategorier och chefer kommer de försöka skaffa sig en så bred bild som möjligt för att sedan sätta ihop en handlingsplan.
– Målet är att arbetsmiljön förbättras så att alla ska trivas. Samtidigt har jag full respekt för hur svårt det här är. Vi har inte hur mycket tid som helst på oss, men vår inställning är att vi ska försöka hjälpa till så mycket det går.