Covidvaccin

Fattiga länder efter i vaccinracet

Fattiga länder efter i vaccinracet
En sjuksköterska i Blantyre i Malawi vårdar en patient på Queen Elizabeth hospital. Landet har drabbats hårt och fått öppna fältsjukhus, till exempel på nationalarenan. Bild: AP/Thoko Chikondi

Otåliga svenskar tycker vaccinerandet går långsamt och sneglar på Israel och Storbritannien. Men rika länder ligger långt före världens låginkomstländer – vilket hotar allas hälsa på sikt.

”Ingen är säker förrän vi alla är säkra”, är FN:s och Världshälsoorganisationen WHO:s vaccinationsbudskap. Viruset känner inte av gränser, utan fortsätter smitta och kan mutera sig i de länder där befolkningar inte är vaccinerade.

I Sverige och EU är målet att medborgarna ska få vaccin mot covid-19 före sommaren, trots uppmärksammade förseningar de senaste veckorna. Svenska regioner flaggar för att det kan leda till svårigheter att nå målet.

Men i den internationella kapplöpningen om vaccindoserna ligger EU ändå bland de första, med egna avtal med läkemedelsbolagen om miljontals doser, om än omsprungna av andra resursstarka länder som Israel, Kanada och Storbritannien.

90 länder saknar vaccin helt

Världshälsoorganisationen, WHO, beräknade första veckan i februari att 38 miljoner doser av vaccin distribuerats till världens rika länder. Medan låginkomstlandet Guinea fått 25 doser. I 90 länder saknas fortfarande vaccin helt.

Förra veckan började vaccineringen i Afrikas resursstarkaste land Sydafrika, med sjukvårdspersonal i kåkstaden Khayelitsha. Sydafrika är det land i Afrika som hittills drabbats hårdats av covidpandemin.

Initiativet People’s vaccin varnar för att nio av tio personer i låginkomstländer riskerar att stå utan vaccin i år.

FN:s generalsekreterare kritiserar de rika ländernas agerande och kallar det ”vaccinationsnationalism”.

”Moralisk katastrof”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus  är starkt kritisk till rika medlemsländers planer på att vaccinera unga och friska innan låginkomstländer ens fått tillräckligt med vaccin till de äldre och vårdpersonalen.

– Jag behöver vara rakt på sak: Världen står på randen till ett katastrofalt moraliskt misslyckande. Priset kommer att få betalas med liv och försörjning i världens fattigaste länder, sa han i sitt senaste tal till WHO-styrelsen.

Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, skriver nu under WHO:s rättvisedeklaration gällande covidvaccination, ”Vaccine equity declaration”.

– Jag står skuldra vid skuldra med Dr Tedros på WHO. Det skulle vara att överge miljontals människor till sjukdomen om inte vaccinerna levereras rättvist, säger Annette Kennedy, ordförande för ICN, där sjuksköterskor i 130 länder ingår.

Organisationerna rapporterar hur många sjuksköterskor som bedöms ha avlidit i pandemin, nu är siffran uppe i 2700.

– Att vaccinera sjuksköterskor, de flesta kvinnor, som en prioriterad grupp, kommer att rädda många liv. Regeringar måste gå ihop och försäkra sig om en rättvis fördelning av vacciner i världen, säger Annette Kennedy i ett uttalande från ICN.

ICN vill att länderna nu snabbt agerar för att inte misslyckas med WHO-målet att börja vaccinera, ”roll-out”, i världens alla länder under de första 100 dagarna i år.

Covax – vaccinsamarbete

Covax är ett globalt vaccinationssamarbete startat av WHO, som startades innan vaccinerna fanns klara under 2020. Covax verkar för att inköpen och fördelningen av covidvaccin sker på ett rättvist sätt globalt, till förmån för låg- och medelinkomstländer. Sverige och EU ingår i Covax.

Exempelvis Sydafrika beräknar att en tiondel av de doser landet behöver kommer levereras via Covax, genom bistånd från andra länder.

Men än har inte Covax kunnat leverera något vaccin, på grund av bristen på vaccin och alla de avtal länder slutit direkt med läkemedelsbolagen.

Trots att tanken med Covax var att länderna skulle göra gemensam sak så har många länder, inklusive EU, slutit egna avtal med vaccintillverkarna. Att länderna rundar samarbetet driver enligt WHO upp vaccinpriserna.

Tillräckligt med doser 2023

WHO uppmanar också länder med egna avtal, som EU, att öppet redovisa hur många vaccindoser man har tillgång till och dela med sig av dessa när man vaccinerat sina äldre och vårdpersonalen.

Ett forskningsprojekt vid Duke University visar att det inte kommer att finnas tillräckligt med vaccinationsdoser för hela världens befolkning förrän 2023 eller 2024.

Enligt FN och forskningsprojektet så har höginkomstländer säkrat miljontals doser vacciner – innan de godkänts på marknaden. Låg- och medelinkomstländer har lämnats med en mycket liten del av kakan.

Som exempel nämns Kanada som kommer att ha tillgång till doser för att vaccinera sin befolkning fem gånger om, Storbritannien och EU har avtal om doser för att vaccinera befolkningarna tre respektive två gånger; medan USA har en bekräftad vaccinationstäckning på 169 procent och förhandlar fram avtal som skulle leda att varje amerikan skulle kunna vaccineras nästan 4,5 gånger.

Totalt inköpta vaccindoser

Bekräftade inköpta doser av vaccin mot covid-19:

  • Hela världen: 7,8 miljarder doser.
  • Höginkomst länders inköp: 4,2 miljarder doser.
  • Övre medelinkomstländers inköp: 1,2 miljarder doser.
  • Låg-medelinkomstländer: 582 miljoner doser.
  • Låginkomstländer: 670 miljoner doser.
  • COVAX total: 1.11 miljarder doser.

(Källa: Duke university, USA, senaste data, 8 februari 2020)

Forskningsprojektet innehåller inte data om vacciner som Kina och Ryssland har förvärvat. Det beror på att de har utvecklat statligt ägda vaccinationsprogram och produktionskedjor, och deras vaccinköp är mindre transparenta.

Sydafrika och Indien har försökt få till ett undantag där fattigare länder inte skulle behöva betala patentavgifter till läkemedelsbolagen när de själva producerar coronavaccin. Men det röstades ner förra veckan i Världshandelsorganisationen, WTO. Även Sverige röstade nej. Svenska regeringen ville hellre ge stöd till Covax, hitta lösningar för kommande vaccinöverskott och stärka länders hälsosystem.

Både regeringen och den svenska vaccinsamordnaren har uttalat sig om att EU medvetet köpt in mer vaccin än vad som behövs, eftersom det var osäkert när olika vacciner skulle bli godkända och tillgängliga. Men också att grundtanken är att dela med sig av överskottet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida