forskning

Fetma fördubblar risken att dö i covid-19

Fetma fördubblar risken att dö i covid-19
Nästan 40 procent av iva-patienterna med covid-19 hade ett BMI över 30. Arkivbild. Foto: Andreas Bardell / Aftonbladet / TT

Personer med fetma löper dubbelt så stor risk att dö i covid-19 jämfört med normalviktiga. Även risken för lång vårdtid är fördubblad. Det visar ny svensk forskning.

Forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet har i Svenska intensivvårdsregistret (SIR) identifierat samtliga personer som vårdats för covid-19 under pandemins första våg. Genom passregister och uppgifter direkt från intensivvårdsavdelningarna har forskarna fått fram färska bmi-värden för patienterna. Det skiljer ut den svenska studien från tidigare internationella studier, som inte använt lika aktuella bmi-data.

Det visade sig att personer med fetma var överrepresenterade bland intensivvårdens patienter med covid-19, vilket Vårdfokus rapporterade om i våras. Nästan 40 procent av patienterna hade ett bmi över 30, obesitas. Motsvarande siffra för hela svenska befolkningen är ungefär 16 procent.

Risken för död i covid-19 var dubbelt så hög bland dessa patienter jämfört med gruppen med normalvikt. Överlevande patienter med ett bmi över 35 hade i stället fördubblad risk för vårdtid över 14 dagar, jämfört med normalviktiga.

– Baserat på våra resultat bör obesitas inkluderas som en viktig riskfaktor vid covid-19. Patienter med obesitas som drabbas av covid-19 bör övervakas noggrant, säger studiens förstaförfattare Lovisa Sjögren i ett pressmeddelande.

Fyra av tio covidpatienter på iva har fetma

  • Totalt ingick 1 649 då ovaccinerade iva-patienter från universitetssjukhus, länssjukhus och länsdelssjukhus i studien.
  • 39,4 procent av dem hade obesitas – ett bmi på minst 30 kg/m2. Motsvarande siffra för befolkningen i snitt är cirka 16 procent.
  • Bmi över 30 kunde kopplas till en 50-procentigt ökad risk för död, jämfört med gruppen med normalvikt. 
  • Överlevare med bmi över 35 kopplas till fördubblad risk för vårdtider över 14 dagar, jämfört med dem med normalvikt.
  • Patienterna kom från hela Sverige och var över 18 år.
  • Tre av fyra av alla covidpatienter på iva var män.
  • Gravida ingick inte i studien.

Källa: Impact of obesity on intensive care outcomes in patients with COVID-19 in Sweden - a cohort study

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida