Covid-19

Fler vårdas på iva – nu rustar Södersjukhuset för ökat tryck

Fler vårdas på iva – nu rustar Södersjukhuset för ökat tryck
Förtroendevalda iva-sjuksköterskan Angelica Enqvist på SÖS är orolig för hur länge till kollegorna håller. Foto: Privat / Mostphotos

Tack vare att ambulanserna styrdes om till andra sjukhus klarade Södersjukhuset i Stockholm påsken. Men nu ökar trycket igen. Södersjukhuset öppnar fler iva-platser och fler sjuksköterskor är beredda att gå på krislägesavtalet.

Stockholms största akutsjukhus Södersjukhuset (SÖS) har länge kämpat med högt tryck av covidpatienter. Sjukhuset har varit i förstärkningsläge sedan november 2020. I början av den tredje vågen hade sjukhuset fler covidpatienter än Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna tillsammans

Veckan före påsk var läget så ansträngt att regionen beslutade att styra om ambulanserna med misstänkt covidsmittade patienter till sina andra sjukhus under några dagar. Bland annat Södertälje sjukhus och Karolinska i Huddinge och Solna har tagit emot covidpatienter från Södersjukhusets upptagningsområde. Antalet inneliggande covidpatienter på Södersjukhuset minskade med nästan 30 procent tack vare ambulansomstyrningen: från ungefär 110 till runt 80 covidpatienter, enligt iva-sjuksköterskan Angelica Enqvist som är förtroendevald för Vårdförbundet på SÖS.

– Det var något som vi verkligen, verkligen behövde. Annars vet jag inte hur påsken hade sett ut för oss, säger hon.

Men nu ökar trycket på sjukhuset igen, liksom i resten av landet. Jämfört med förra veckan vårdas nu 60 personer fler på landets intensivvårdsavdelningar. Ambulanserna kör åter till Södersjukhuset och på tisdagen utökade iva-avdelningen från 16 till 18 platser. Räknar man in överbeläggningarna vårdar avdelningen 20 covidpatienter. Före pandemin hade avdelningen 10 platser. (Södersjukhuset har även en avdelning för medicinsk intensivvård, med 13 platser.)

Angelica Enqvist, iva-sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet

– Det var såklart ett tufft besked, men väntat. Det har varit ett högt tryck på vuxenakuten och då förstår man ju att det även kommer öka på intensiven, säger Angelica Enqvist.

21 sjuksköterskor och undersköterskor på iva går på krislägesavtalet och tio till har tackat ja till att jobba på avtalet framöver. Totalt jobbar 165 sjuksköterskor och undersköterskor på intensiven på Södersjukhuset. Liksom i första vågen kommer anestesisjuksköterskor hoppa in och hjälpa till på covid-iva. Och de som inte går på krislägesavtalet jobbar ofta extra pass.

– Vår arbetsgivare är bra, de tvingar ingen att jobba extra. Allt är frivilligt. De säger ”tänk en gång till innan du säger ja”. Men sedan vill ju vi inom vårdyrket alltid ställa upp, och ibland kanske vi ställer upp för mycket, säger Angelica Enqvist.

Tio kollegor är sjukskrivna för utmattning och/eller posttraumatiskt stressyndrom, och Angelica är orolig för att det kommer bli fler.

– Man är väl rätt van nu vid att inte se ett slutdatum… tänk om vi hade vetat för ett år sedan, i början av pandemin, att vi skulle ha vårdat så många patienter som vi har gjort detta år. Jag önskar verkligen att vi snart ser en nedåtgående trend, så personalen håller. Det är nog det jag är mest orolig över. Hur länge ska vi orka? säger Angelica Enqvist.

Allt fler vårdas på iva i Sverige

Runt 60 personer fler vårdas på Sveriges intensivvårdsavdelningar vecka 14 än vecka 13.

Även andelen covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna har ökat. Den 6 april är 60 procent av alla landets iva-patienter sjuka i covid-19. Det är den högsta siffran sedan i januari i år.

Dessutom har en högre andel av de slutenvårdade patienterna lagts in på iva under den senaste tiden. I december låg 10 procent av de slutenvårdade patienterna på iva, nu är det 17 procent.

En majoritet av covid-patienterna på iva är mellan 70- och 79 år gamla.

Källa: Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och MSB:s myndighetsgemensamma presskonferens tisdagen den 6 april 2021.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida