Arbetskläder

Här protesterade kollegorna – så fick de jobbet att betala för klänningar

Här protesterade kollegorna – så fick de jobbet att betala för klänningar
Sjuksköterskan Louise Björ tycker att klänning är mer bekvämt än bussarong och byxa. "Det ger bättre rörlighet." Foto: Privat och Getty Images.

Klänning är ett exempel på ett plagg som oftast inte ingår i arbetsgarderoben - trots att det kan ge bättre rörlighet och vara mindre svettigt. I Sala protesterade medarbetare genom att bära egna klänningar på jobbet. Vårdfokus har granskat vad olika arbetsgivare betalar i klädväg.

Sjuksköterskan Louise Björ är demenssamordnare i Sala kommun och förtroendevald för Vårdförbundet. Hon började jobba i kommunen 2017, samma år som tre undersköterskor på ett särskilt boende genomförde sin kupp mot arbetsgivaren, något som fick uppmärksamhet i tidningar och sociala medier.

De tre kollegorna tyckte att tunikor och byxor var obekväma och alldeles för varma att jobba i. Efter att ha påtalat det för arbetsgivaren i ett år utan respons fick de nog och köpte egna klänningar. Men det var inte okej. Undersköterskorna fick en tillsägelse och ombads att genast byta till sina ordinarie arbetskläder.

I nästa upphandling, som skedde efter ytterligare något år, tillmötesgick arbetsgivaren önskemålet. Sjuksköterskan Louise Björ upplever att medarbetarna trivs bättre när de nu har större valfrihet. Själv väljer hon ofta klänning, och tycker att det är skönt att kunna variera sig.

Så svarade arbetsgivarna i vården om kläder

Vårdfokus mejlade samtliga 21 regioner samt de tio största kommunerna i Sverige räknat i folkmängd och fyra privata vårdgivare, totalt 35 arbetsgivare. En kommun (Uppsala) svarade inte. Frågorna rörde vilka arbetskläder som tillhanda-hålls av arbetsgivaren.

  • Alla hade överdel (bussarong, t-shirt, pikétröja, tunika eller skjorta) och byxa. 26 hade kofta eller värmeväst.
  • 17 regioner, 5 kommuner och 3 privata vårdgivare hade slöja/huvudduk.
  • Endast 1 region (Örebro län) uppgav att det finns beslut om att införa gratis arbetsskor.
  • 7 regioner, 3 kommuner och 1 privat arbetsgivare uppgav att klänning finns i sortimentet.
  • Samtliga erbjöd ytterkläder för personal som rör sig utomhus, till exempel inom ambulans och hemsjukvård.

– På mina tidigare arbetsplatser fanns klänning och jag trivdes bra i det. När det infördes i Sala ville jag så klart prova den direkt. Jag tycker att det ger bättre rörlighet och följsamhet i vissa omvårdnadsmoment och är mer bekvämt än byxa och bussarong, eftersom det inte är någon resår i midjan, säger hon.

På arbetsbyxan finns fickor på benen, där hon förvarar material, vilket kan bli tungt om man går mycket.

– Klänningen har två fickor lite högre upp som fungerar lika bra, säger hon.

Särskilt på sommaren är klänning ett uppskattat plagg på arbetsplatsen.

– Jag skulle säga att det används mer flitigt här än byxa och bussarong. Byxorna är sydda i tjockare tyg som inte andas så bra. Klänningen känns luftigare.

Ett önskemål är fler färgalternativ på leggings, eftersom det i nuläget endast finns svarta.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida