Sommaren 2023

Hon flyttar till Kiruna för att sommarjobba: ”Kär i naturen”

Hon flyttar till Kiruna för att sommarjobba: ”Kär i naturen”
Vedrana Muharemovic, sjuksköterska, var på semester i Kiruna förra året och har nu tackat ja till sommarjobb där. Foto: Privat och Getty Images, skärmdump från Region Norrbottens sajt.

Sjuksköterskan Vedrana Muharemovic är svag för norrsken och fastnade för Region Norrbottens sommarjobbskampanj. I juni flyttar hon med sin man från Stockholm till Kiruna. ”Får vi båda bra erbjudanden kanske vi kommer stanna längre”, säger hon.

Region Norrbotten skickade i vintras reklam till 66 000 sjuksköterskor om att de erbjuder ”Sveriges bästa sommarjobb” med goda villkor, gratis resa och boende för hela familjen. Den storslagna kampanjen ledde till 300 arbetssökande på 100 tjänster enligt regionen. En av dem som nappade var sjuksköterskan Vedrana Muharemovic som flyttar med sin man till Kiruna över sommaren.

Vedrana Muharemovic, sjuksköterska. Foto: Privat.

– Vi vill uppleva naturen. Min man och jag tältar och vandrar ofta. Vi åkte på semester till Kiruna förra året och jag blev bara kär. Redan innan jag flyttade till Sverige var jag kär i svensk natur, säger hon.

Vedrana Muharemovic blev sjuksköterska i Bosnien och läste sedan en svensk komplettering på Karolinska institutet i Stockholm. Nu har hon haft svensk legitimation ett år och arbetar som sjuksköterska på ett äldreboende i Kungsängen. I mars fick hon post med rekryteringsreklam från Region Norrbotten.

– Jag öppnade och såg en bild på norrsken!

Äventyret lockade

Vedrana Muharemovic blev intresserad, ringde regionen och fick även möta personal därifrån på Vårdmässan i Stockholm. Det ledde till beslutet att flytta upp och sommarjobba fyra månader från början av juni till sista september.

Vedrana Muharemovic har fått vikariat på en medicinsk avdelning på Kiruna sjukhus. Hon och maken erbjuds en möblerad tvåa nära arbetsplatsen, betald av regionen under sommaren. Han planerar också att försöka hitta jobb på orten i sin bransch. Om båda lyckas kanske de blir kvar.

– Får vi båda bra erbjudanden kanske vi kommer stanna längre. Jag har sagt upp mig, jag vet att det finns jobb överallt och att jag är en duktig person. Min man jobbar inom bygg, det finns jobb överallt inom det också, säger Vedrana Muharemovic.

Hon skulle egentligen precis få fast anställning på sin nuvarande arbetsplats, men äventyret lockade mer. Kollegorna i Stockholm var först tveksamma till flytten men stöttar beslutet eftersom det är ”hennes dröm”.

– Jag har kollegor från Norrbotten som säger att det är en massa mygg där, men de kommer inte kunna övertala mig att stanna i Stockholm. Jag kommer kämpa med myggen, säger Vedrana Muharemovic.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida