Så strösslar regionerna med sommarbonusar

Varje år blir det dragkamp mellan arbetsgivarna i vården om personal som ska fylla upp semesterpassen. Vad sägs om en månadslön på 58 000 kronor, 25 000 kronor för en flyttad semestervecka eller gratis boende för hela familjen?
Inför sommaren pågår en huggsexa mellan arbetsgivarna för att fylla alla luckor och få sjukvården att rulla nästan som vanligt. Region Norrbotten skickade i år reklam till 66 000 sjuksköterskor om att de erbjuder ”Sveriges bästa sommarjobb” med ”goda villkor”, gratis resa och boende för hela familjen. Den storslagna kampanjen ledde till 300 arbetssökande på 100 tjänster enligt regionen.
I Region Stockholm ska snart 12 000 sjuksköterskor och barnmorskor ha semester. Där erbjuder arbetsgivare, liksom i många andra regioner, en bonus för fast anställda som skjuter på en eller två av sina semesterveckor till hösten. En vecka ger 15 000 kronor och två 25 000 kronor. Olika vårdgivare beslutar själva om de vill erbjuda bonusen eller inte. Hr-chefen tycker anställda ska ta ledigt i första hand.

– Det är prioriterat att man ska få sin välförtjänta semester, säger Ulrika Sundquist, hr-direktör i Region Stockholm.
Det är frivilligt om man vill flytta en eller två semesterveckor om det finns behov i verksamheten påpekar hon.
Vårdförbundets skyddsombud på Södersjukhuset i Stockholm, Carina Hansen, ger inte mycket för extrapengarna. Hon tycker de borde läggas in i lönerevisionen i stället.

– Se över om det är hälsosamt att sälja din semester. Man behöver sin återhämtning, de här olika bonusarna är bara för att släcka bränder, säger hon.
Om man som anställd väljer att byta bort sina lagstadgade semesterveckor är det viktigt att ansöka i god tid om att få ut semestern senare under året och få skriftligt besked om när dagarna ska tas ut i stället, enligt fackombudet.
Risk för inringning igen i Norrtälje
I Norrtälje norr om Stockholm kallades sjuksköterskor in från semestern förra året då Norrtälje sjukhus gick upp i stabsläge. I år ser läget lika osäkert ut som förra sommaren enligt Vårdförbundets skyddsombud Andreas Lundin. Många luckpass är inte tillsatta, flertalet medarbetare har även förskjutit semesterveckor eller lagt ut sin föräldraledighet över sommaren för att säkerställa att de får ut sin semester.
– Det finns en risk att vid sjukdom i personalen blir det lika jäkligt som förra året, säger Andreas Lundin.

Han tycker inte vårdanställda ska behöva bli kontaktade på semestern även om de har skyldighet att avbryta ledigheten i särskilda fall. Han tycker regeln om nödfall missbrukats av arbetsgivare.
– Det ska inte vara för att en individ i personalen blir sjuk, utan det ska vara kris och katastrof. Anställda blev störda på semestern förra året och de var snälla och ryckte in, säger han.
Mindre stålar och vakanta pass på västkusten
I Västra Götalandsregionen erbjuds en sjuksköterska som skjuter på en semestervecka 10 000 kronor. De flesta får ut sina lagstadgade fyra veckors sammanhängande semester om de vill enligt facket. Samtidigt finns 1 000 vakanta pass under sommaren bara på akutmottagningen på NÄL, enligt Anna Tjus i Vårdförbundets lokala styrelse.

– Vi har ytterligare sex förvaltningar och 49 kommuner att räkna in i regionen, så hur många vakanta pass det blir totalt vågar jag inte ens tänka på, säger hon.
Charlotta Cellbrot, förhandlingschef i regionen, säger att planeringen inte är klar än.
– Det finns tillförsikt att vi ska lösa situationen men det är en utmanande och ansträngd situation att rekrytera till olika vakanser.
Anna Tjus berättar om arbetsplatschefer som inte vet hur de ska få ihop sommaren och som kommer med uttalanden till medarbetare som: ”Ska vi få ihop det här måste alla ta övertidspass”.
Jag förstår att första linjens chefer ber på sina bara knän men man får passa sig för att inte skrämma bort folk
Anna Tjus, Vårdförbundet Västra Götalandsregionen
– Det blir som indirekta hot där vissa tar illa vid sig. Jag förstår att första linjens chefer ber på sina bara knän men man får passa sig för att inte skrämma bort folk om de blir pressade hela tiden att jobba, jobba, jobba, säger Anna Tjus.
Vad tycker du om 10 000 kronor för en bortbytt semestervecka?
– Det är inte något vi i Vårdförbundet har förhandlat om, arbetsgivaren har rätt att erbjuda förmåner. Men det är också superviktigt att se till att man som anställd får ut den veckan i höst. Att det inte blir samma problem då när alla som skjutit på sin semester vill ta ut den. Kom överens med din chef och få en skriftlig överenskommelse, säger Anna Tjus.
Semestererbjudanden i sommar
Region Norrbotten
Kampanjen Världens bästa sommarjobb skickades till 70 000 personer, varav 66 000 sjuksköterskor. Ger sommarvikarier fria resor och boende för hela familjen samt "goda villkor". 300 sökande till 100 tjänster i april.
Umeå kommun
Sjuksköterskevikarier erbjuds gratis boende. 58 000 kronor i månadslön för sjuksköterskor med tre års erfarenhet, drygt 40 000 kronor i månaden för nyexaminerade sjuksköterskor.
Region Stockholm
Fasta medarbetare erbjuds 15 000 kronor för en förskjuten semestervecka, 25 000 kronor för två förskjutna veckor.
- 1200 kronor/ förskjutet pass vid dag eller kväll
- 1600 kronor/förskjutet pass vid helg
- 2100 kronor/förskjutet pass vid natt.
Region Uppsala
Erbjuder medarbetare 12 000 kronor för en flyttad semestervecka. Inga särskilda vikarieerbjudanden.
Västra Götalandsregionen
Medarbetare erbjuds 10 000 kronor per vecka för förskjuten semester.
- 1 800 kronor per flyttad semesterdag.
- Medarbetare som frivilligt åtar sig extrapass kan få 200 kronor per timme.
Region Kronoberg
”Särskilda förmåner” om man flyttar en vecka, men först efter att alla andra rekryteringsfrämjande åtgärder är uttömda. De 40 nyexaminerade sjuksköterskor som fick fast tjänst före första mars fick 5 000 kronor var.
Charlotta Cellbrot, på Västra Götalandsregionen, tror det är ovanligt att vårdanställda skjuter upp många semesterveckor och påpekar att regionen förtydligat att den semester som förskjuts ska tas ut samma år.
– Ambitionen är att säkra att våra medarbetare ska få sin semester fyra veckor i juni till augusti. Vi lyckades bra förra året. Men vi kommer behöva använda ersättningar också kopplade till om man tar frivilliga extrapass eller frivilligt kan tänka sig att helt eller delvis flytta sin lagstadgade semesterledighet, säger hon.
Umeå erbjuder 58 000 kronor i sommarlön

I Umeå kommun finns inte samma fackliga oro för rekryteringsläget. Där är sommarens bemanning snart i hamn enligt Helena Forss Johansson, sjuksköterska med utvecklingsuppdrag i kommunen. Umeå lockar vikarier med höga löner och gratis boende. För en sjuksköterska med minst tre års erfarenhet blir lönen med sommarbonusar 58 000 kronor i månaden och uppåt. För en nyexaminerad ligger den på drygt 40 000 kronor.
– Umeå kommun har en tydlig ambition att den egna personalen ska få sin semester. Det är jag glad över i min fackliga roll, säger Helena Forss Johansson till Vårdfokus.