covidvaccin

Hon gav första sprutan i Storbritannien

Hon gav första sprutan i Storbritannien
Sjuksköterskan May Parsons gav den första sprutan med det nya covid-19-vaccinet i Storbritannien i tisdags. Foto: Jacob King/Reuters, TT Bild

Strax efter klockan halv sju i tisdags morse skrev May Parsons, sjuksköterska och vårdutvecklare, historia när hon gav världens första officiella vaccindos mot covid-19.

Parsons var en av många sjuksköterskor i Storbritannien som på tisdagen började administrera – och i en del fall också själva fick – vaccinet från Pfizer/Biontech, som nyligen godkänts i landet.

Vårdutvecklaren sa att hon kände sig hedrad över att kunna ge den första sprutan till 90-åriga Margaret Keenan på University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust.

– De senaste månaderna har varit tuffa för alla oss inom NHS, men nu känns det som om det finns ett ljus i slutet av tunneln, sade hon.

May Parsons kommer från början från Filippinerna och har arbetat inom NHS (National Health Service, som ansvarar för den statliga sjukvården i Storbritannien) de senaste 24 åren. Hon sade att hon var stolt över att som britt med filippinskt ursprung få skriva historia.

Visar respekt genom att vaccinera sig

Andra sjuksköterskor var bland de första som själva fick vaccinet. En av dem är Sara Morgan, universitetslektor och avancerad specialistsjuksköterska inom allmänmedicin på akutmottagningen på Cardiff and Vale University Health Board.

– Många av oss har förlorat släktingar och kollegor i covid-19. Genom att vaccinera mig visar jag respekt för var och en av dem, sade Morgan.

Hon hoppades att synen av vårdpersonal som vaccinerar sig kommer att hjälpa till att utmana missuppfattningar om säkerhet kring vaccin och uppmuntra till förnuft.

Bland de första att bli vaccinerade var också sjuksköterskor i Nordirland och Skottland. Sjuksköterskan Joanna Sloan på Belfast Health and Social Care Trust var först ut i Nordirland att få vaccinet, som en del i landets policy att prioritera de som själva ska vaccinera.

”Planen saknar motstycke”

Även i Skottland var de som ska ge vaccin bland de första att få sprutan, när premiärdoserna administrerades på NHS Lothian på tisdagen.

Dame Donna Kinnair, förbundsledare för brittiska sjuksköterskeförbundet RCN, sade att alla sjuksköterskor bör känna sig stolta på den historiska dagen:

– Vårdpersonal vet att varje vaccination de ger för oss en liten bit närmare slutet på den här gruvliga situationen. Planen för att rulla ut vaccinet saknar motstycke. Den förlitar sig på vårdpersonal, överallt, och de känner ett stort ansvar och en stor stolthet idag.

Artikeln är skriven av John Ely för brittiska Nursing Standard. Vårdfokus publicerar en översatt version med tidskriftens tillåtelse. Översättning: Karin O’Mahony

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida