Hygienpris till utbildning om vårdrelaterade infektioner

Strama Stockholm får Svenska Hygienpriset för webbutbildningen VRI-smart. ”Det känns väldigt roligt, målet är att minska antalet vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändningen och patientlidande”, säger specialistsjuksköterskan Alexander Weman.
Varje år drabbas cirka 60 000 patienter av vårdrelaterade infektioner, VRI. De står för omkring en tredjedel av alla vårdskador och ger stora merkostnader — den förlängda vårdtid som undvikbara VRI orsakar kostar upp emot 2,1 miljarder kronor. De patienter som drabbas får ligga kvar på sjukhus mer än dubbelt så länge som de annars skulle behöva göra.
Men under perioden 2013-2018 har andelen patienter som drabbats av VRI minskat från 5,2 procent till 4,4 procent, och vården strävar ständigt efter att ytterligare sänka den siffran. Något som kan komma att bidra till det är webbutbildningen VRI-smart, som utvecklats av Strama Stockholm tillsammans med specialister i vårdhygien från flera regioner.
Ökad kunskap ger flera vinster
Webbutbildningen tilldelades i går Svenska Hygienpriset på de årliga Hygiendagarna, som på grund av pandemin hålls digitalt. Specialistsjuksköterskan Alexander Weman, som jobbar på Strama Stockholm tillsammans med tre läkare och en apotekare, är glad för utmärkelsen.
— Under pandemin har hygienfrågorna lyfts upp på agendan, det är en bra tid att sprida kunskap. Vi på Strama har som huvudmål att minska den onödiga antibiotikaanvändningen, men vi såg att det fanns möjlighet att göra nytta på flera fronter genom att samarbeta med vårdhygien. Färre antal VRI innebär minskat behov av antibiotika samtidigt som färre patienter skadas och pengar kan sparas, säger Alexander Weman.
Strama Stockholm har tidigare tagit fram olika webbaserade utbildningar om antibiotika. Den här gången tog de hjälp av vårdhygienspecialister från flera regioner för att bygga vidare på konceptet. Resultatet blev VRI-smart som lanserade efter årsskiftet.
Vad är egentligen en VRI?
Utbildningen ligger öppet och är gratis för alla att använda. Den består bland annat av en omfattande och lättnavigerad faktadel, ett stort antal fallstudier samt kunskapsfrågor där användaren bland annat får försöka avgöra vad som är skillnaden mellan en samhällsförvärvad och en vårdrelaterad infektion.
— Det är inte så lätt som man kan tro. Många tror att VRI bara uppstår i vården, men det kan bland annat orsakas av en kateter som man fått med sig hem. Med utbildningen vill vi ge vårdpersonal en ökad förståelse för vad en VRI är, hur den kan uppstå och vilka riskmoment som finns, säger Alexander Weman.
Är kunskapen i vården för låg?
— De flesta har nog en hyfsad kunskapsgrund, men det handlar om att se helheten. I dagens vård flyttas patienter ofta mellan vårdnivåer och vårdgivare. Det gäller att vara vaksam när du tar emot en ny patient, att se över riskfaktorer och ställa sig ett antal frågor, exempelvis när kan vi ta bort katetern? Det handlar om att plocka bort riskmoment så snart det bara går.