hyrsjuksköterskor

Hyrsjuksköterskor sköter hel kirurgavdelning på Karolinska

Hyrsjuksköterskor sköter hel kirurgavdelning på Karolinska
Kirurgiavdelningen har 17 vårdplatser och hyr in 35 sjuksköterskor.

Dålig personalpolitik har lett till att sjuksköterskor har sagt upp sig och att nyexaminerade söker sig till sjukhus med bättre ingångslön, enligt Vårdförbundet.

Karolinska universitetssjukhusets gastrocentrum har svårt att både rekrytera och behålla sjuksköterskor. Bristen är så stor att en hel kirurgiavdelning drivs ihop med ett bemanningsföretag.

Avdelningen har 17 vårdplatser och 35 sjuksköterskor behövs för vården. Alla dessa är i nuläget inhyrda, även teamledaren.

De anställda sjuksköterskor som tidigare fanns kvar på avdelningen flyttades till en annan kirurgiavdelning för att stärka lagkänslan där.

– Vi har valt den här lösningen för att inte behöva stänga vårdplatser. Vi har inte tillräckligt med sjuksköterskor. Vi vill kunna ta emot de patienter som står i kö för operationer. Vi har cancerpatienter som väntar och vill inte orsaka dem onödigt lidande, säger Jörgen Andersson, vårdchef på gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Varför har ni så svårt att rekrytera egna sjuksköterskor?

– Hela sjukvården i Sverige har det. Karolinska universitetssjukhuset är inget undantag. Många yngre sjuksköterskor jobbar i ett till två år och vill sedan gå vidare och skaffa sig bredare kompetens. Att behålla personalen är en riktig utmaning.

Tog bort poängmodellen

Vårdförbundet menar att det är dålig personalpolitik som orsakat bristen på sjuksköterskor lokalt.

– Arbetsgivaren vill inte betala den ingångslön som de nya sjuksköterskorna vill ha. De har inte lyckats vara tillräckligt attraktiva som arbetsplats. Dessutom tog de bort poängmodellen tidigare. Personalen förlorade mycket pengar på det och otroligt många sa upp sig då och sedan har det fortsatt, säger Katarina Averfors, förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Som Vårdfokus visade i en granskning i januari skenar kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i landstingen i Sverige. Vårdförbundet på Karolinska menar att risken finns att patientsäkerheten försämras med bara inhyrd personal. Men vårdchefen Jörgen Andersson har inte märkt att problemen ökat på avdelningen.

Sjukhuset försöker rekrytera sjuksköterskor till gastrocentrum med annons just nu.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida