Vården och klimatet

ICN: Klimatförändringarna är en hälsofråga

ICN: Klimatförändringarna är en hälsofråga
Klimatdemonstranter i Berlin lyfter fram hälsofrågan. Bild: TT

Till slut klubbades ett klimatavtal under helgen på toppmötet i Glasgow. Internationella sjuksköterskeorganisationen kräver att vårdpersonal inkluderas i klimatpolitiken. ”De får ta hand om konsekvenserna”, säger ICN-chefen.

Efter stenhårda förhandlingar kunde ett klimatavtal äntligen bli klart på toppmötet i Glasgow. I sista stund fick Indien igenom en vagare formulering, som väckt stor besvikelse runt om i världen. Trots det märks även framgångar, som att begreppet ”fossila bränslen” finns med i texten.

I sluttampen av förhandlingarna framträdde Internationella sjuksköterskeorganisationens, ICN:s, chef Howard Catton tillsammans med Världshälsoorganisationen och andra hälsoorganisationer. ICN organiserar sjuksköterskor i 130 länder och kräver nu att sjuksköterskor och annan vårdpersonal ska inkluderas i centrum för klimatförändringspolitiken. ICN poängterar att klimatförändringar är en hälsofråga.

”Vårdpersonal bör höras i debatten”

– Klimatförändringar, tillsammans med covid-19, och försvagade hälsosystem kommer att lägga en allt större börda på utmattade sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Oavsett resultatet av avtalet kommer det framöver att ställas ökande krav på planeten, våra hälsosystem och våra sjuksköterskor, säger Howard Catton i ett uttalande.

Därför vill han att ledarna från årets klimatmöte nu blickar framåt mot nästa möte.

– Det är viktigare än någonsin att sjukvårdspersonalen hörs i klimatförändringsdebatten. Om inget förändras kommer sjuksköterskor och hälsosystem att drabbas av konsekvenserna.

Howard Catton, ICN:chef.

Howard Catton menar att sjuksköterskor redan är mitt i klimatförändringsdebatten, eftersom de bevittnar hälsoeffekterna.

– För oss har klimatförändringen alltid varit en hälsofråga, det är sjuksköterskor och vårdpersonal som tagit hand om människorna, och har sett orsaken bakom är klimatförändringarna, säger han i pressmeddelandet.

Ser klimatkrisen som största hälsohotet

ICN tillsammans med 300 andra organisationer för vårdpersonal, undertecknade ett öppet brev till de 197 regeringsledarna och nationella delegationer vid klimatmötet.

Där varnar de för att klimatkrisen är det enskilt största hälsohotet som mänskligheten står inför och uppmanar världens ledare att genomföra klimatåtgärder.

– Många länder saknar sätt att ta med sjuksköterskor i beslutsfattandet kring klimatförändringar. Om du försöker göra upp politik utan att inkludera sjuksköterskans röst flyger du blind.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida