Kristianstad

Iva-sjuksköterskorna ratar arbetsgivarens lösning

Iva-sjuksköterskorna ratar arbetsgivarens lösning
Intensivvårdssjuksköterskorna som sagt upp sig i Kristianstad tycker inte att den ökade återhämtning som arbetsgivaren beslutat om är nog. Arkivbild: Mostphotos

I går presenterade arbetsgivaren sin plan för hur intensivvårdssjuksköterskorna i Kristianstad ska få mer tid för återhämtning. Men de lämnade mötet i besvikelse och kommer inte att ta tillbaka sina uppsägningar.

8 april 2016

– Arbetsgivaren och vi står väldigt långt ifrån varandra. Vi vill ha mer tid för återhämtning och presenterade en arbetstidsmodell som tillåter det, men ledningen vill inte gå oss till mötes, sade iva-sjuksköterskan Christel Lorenz direkt efter mötet med arbetsgivaren som hölls i går eftermiddag.

Som Vårdfokus tidigare berättat har drygt 60 procent av intensivvårdssjuksköterskorna vid anestesi- och intensivvårdskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad sagt upp sig. Huvudorsaken är att de inte anser sig få tillräckligt med tid för återhämtning sedan det lokala arbetstidsavtalet ensidigt sades upp av Region Skåne för sex år sedan. Nu orkar de inte längre.

Sjuksköterskorna har blandad dag-nattjänstgöring vilket innebär att de har en veckoarbetstid på drygt 36 timmar. De får 12 timmars kompensation för 9,5 timmars arbete och det räcker inte för att kunna återhämta sig mellan passen, enligt Christel Lorenz.

För att ta tillbaka sina uppsägningar har de bland annat föreslagit att medelarbetstiden ska sänkas till cirka 32 timmar i veckan.

Sänker arbetstiden

Vid gårdagens möte fanns 5 av de 24 sjuksköterskor som sagt upp sig med som representanter. Arbetsgivaren berättade att från den 2 maj i år kommer alla sjuksköterskor som har blandad dag-nattjänstgöring att få en medelarbetstid på 34 timmar i veckan. Ju fler nätter de arbetar, desto kortare blir veckoarbetstiden, som lägst cirka 30 timmar.

Arbetsgivaren har också satt i gång arbetet med en handlingsplan som för att sjuksköterskorna lättare ska kunna fokusera på det arbete som de är utbildade för. Bland annat tänker arbetsgivaren anställa fler undersköterskor och sjukgymnaster, samt en apotekare som ska hjälpa till med läkemedlen.

Dessutom lovade arbetsgivaren att sjuksköterskorna ska slippa jobba extra på andra avdelningar och att de ska få hjälp med att lägga sina scheman på ett så bra sätt som möjligt för att få tillräckligt med tid för återhämtning.

– Det är en mycket beklaglig situation som uppstått och jag är väldigt oroad. Sjusköterskorna har sagt till oss i ledningen att vi inte lyssnat på dem, men det är vi inte helt överens om. Vi har diskuterat deras arbetstider många gånger och har själva noterat att det blivit dyrare sedan regionen tog bort den tidigare lokala arbetstidsmodellen. Vi hade gärna velat ha tillbaka någonting liknande, men det är en fråga som måste lösas mellan regionen och Vårdförbundet, säger verksamhetschefen Ytte Hjert som själv är sjuksköterska.

Står fast vid sina uppsägningar

Sjuksköterskorna som har sagt upp sig träffade sina chefer för drygt en vecka sedan också. Då sade Ytte Hjert till Vårdfokus att det mötet ägde rum i positiv anda. Det håller Christel Lorenz med om – men i går var det alltså annorlunda.

– Efter att ha fått arbetsgivarens besked meddelade vi att vi står fast vid våra uppsägningar. Det är tråkigt att de inte ger oss bättre villkor eftersom vi egentligen trivs här. Det är ett roligt jobb och en trevlig grupp. Men för min del är jag inte rädd att pröva något nytt.

Under dagen ska arbetsgivaren informera samtliga sjuksköterskor på anestesi- och intensivvårdskliniken om sitt beslut.

– Oavsett vad som händer kommer vi från och med den 2 maj att ändra veckoarbetstiden till cirka 34 timmar för alla sjuksköterskor som arbetar har blandad dag- och nattjänstgöring, säger Ytte Hjert.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida