Utredda fall

Ivo granskar materialkaos på Akademiska i Uppsala

Förra året försenades 259 operationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala, bara för att en ny distributör inte lyckades leverera tillräckligt med sjukvårdsmaterial. Hur ska liknande kaos undvikas i framtiden? Ivo fortsätter granskningen.

23 november 2020

Vårdfokus har tidigare skrivit om hur Akademiska sjukhuset i Uppsala och flera andra stora sjukhus fick omfattande problem i fjol efter att ha fått Apotektjänst som ny leverantör av sjukvårdsmaterial. Handskar, förkläden, provtagningsrör, tvål med mera. Basalt material som behövs för att diagnostisera, vårda och behandla patienter.

Enligt en lex Maria-anmälan från Region Uppsala försenades 259 operationer under tio dagar på Akademiska sjukhuset eftersom sjukvårdsmaterial saknades. För att förhindra alltför långtgående konsekvenser för patienterna fick sjukhuset prioritera de mest tidskritiska ingreppen.

”Känns surrealistiskt”

I en artikel i Vårdfokus berättade narkossjuksköterskan Björn Eriksson att anställda erbjöds en ledig dag när operationer ställdes in.

– Det känns väldigt märkligt att det kan bli så här. Vi har blivit vana senaste året att läkemedel restas men nu är det slut på basvaror som vi behöver för att arbeta på ett säkert sätt. Det känns lätt surrealistiskt. Och det beror inte på att vi har drabbats av en katastrof utan att en leverantör har schabblat, sade han till Vårdfokus.

Granskningen fortsätter

Ivo har granskat Region Uppsalas utredning av händelsen och kommer fram till att regionen inte gjort tillräckligt för att undvika att samma händelse inträffar igen.

Ivo fortsätter därför granskningen inom ramen för ett bredare tillsynsärende.

Diarienummer hos Ivo: Dnr 3.1 .1-00322/2020-3

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida