Donationsveckan

”Jag hoppas få arbeta för att fler ska få chansen att donera organ efter sin död”

”Jag hoppas få arbeta för att fler ska få chansen att donera organ efter sin död”
Katarina Eriksson är specialistsjuksköterska inom intensivvård och arbetar på thoraxintensiven på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Julia Sjöberg.

I januari slår portarna upp till Regionalt donationscentrum Väst vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. För att stärka arbetet kring donationer rekryteras sjuksköterskor till en helt ny roll. Katarina Eriksson är en av tio donationsspecialiserad sjuksköterskor, DOSS, som ska arbeta där.

Just nu pågår Donationsveckan, ett initiativ från Socialstyrelsen för att få fler svenska att ta aktivt ställning till att donera organ efter sin död. Katarina Eriksson, donationsspecialiserad sjuksköterska, vet vilken skillnad det gör.

Vad gör en donationsspecialiserad sjuksköterska?

– Vi ska stötta annan iva-personal när de får donationsfall på sina avdelningar. I tjänsten ingår att åka ut till de olika sjukhusen i Västra Götalandsregionen och Varberg när det blir aktuellt. På en del intensivvårdsavdelningar är donationsprocesser väldigt sällan förekommande och när det väl sker kan det finnas en del osäkerhet bland personalen. Vi kan hjälpa till med juridiska frågor, vilka prover som ska tas, vara stöd till och ge information till närstående.

Vad fick dig att söka tjänsten?

– Jag har varit donationsansvarig, DAS, här på thoraxintensiven i två år och tycker att det är en viktig fråga. Jag hoppas få arbeta för att fler personer ska få chansen att donera organ efter sin död om det är deras önskan och att personal ska känna sig trygga genom processen. Det ska också bli roligt att arbeta mer varierat.

Ni är tio sjuksköterskor som utbildas just nu- hur ska ni arbeta?

– Vi kommer att arbeta 25 procent var i en beredskapslinje. Det innebär att vi tjänstgör på våra ordinarie arbetsplatser till vardags. När vi har jour går vi utöver som en extra resurs. Om det kommer ett donationsfall får vi lämna avdelningen och åka ut.

Vilka reaktioner brukar du få från omgivningen när du berättar om ditt arbete?

– Mest positiva. De flesta är nyfikna och vill veta mer.

Har du fått något speciellt minne från ditt arbete?

– En gång fick jag och kollega ta hand om en nytransplanterad patient på morgonen vars donator vi tagit hand om på avdelningen kvällen innan. Det kändes väldigt fint att först få ta hand om donatorn, och dennes familj, och dagen därpå se att det gick så bra för mottagaren och uppleva glädjen hos de närstående. Det var som cirkeln slöts på något sätt.

Hur uppmärksammar ni Donationsveckan på din arbetsplats?

– Vi brukar ordna ett litet ”mingel” för våra kolleger här på thiva där jag och vår donationsansvariga läkare bjuder på fika och berättar om vårt arbete. Det brukar vara uppskattat.

Om Donationsveckan

Behovet av organ och vävnader är fortsatt stort. Majoriteten av svenskarna är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död, men fortfarande har många inte aktivt tagit ställning.

Syftet med Donationsveckan är att få fler att ta ställning. Andra mål är att de som redan har tagit ställning sprider budskapet vidare och att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation.

Donationsveckan är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen.

Källa: Socialstyrelsen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida