ICN 2021

Kändisar hyllar sjuksköterskor på rekordstor konferens

Kändisar hyllar sjuksköterskor på rekordstor konferens
Påven, Oprah Winfrey och Bono hyllar sjuksköterskornas arbete under pandemin vid ICN-kongress. Bilder: TT

I dag startar världens största konferens för sjuksköterskor, som för första gången sker digitalt. Här ska 5000 sjuksköterskor utbyta kunskap och erfarenhet från pandemitiden.

Deltagare från 132 länder kommer att klicka in sig på den tre dagar långa konferensen. Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN:s stora vetenskapliga konferens hålls vartannat år.

Den brukar gå av stapeln i ett utvalt värdland i olika världsdelar gång från gång för att underlätta för sjuksköterskor därifrån att kunna delta. Den senaste var i Singapore 2019 och innan dess i Barcelona två år tidigare.

Men sedan kom pandemin och nu får världens sjuksköterskor utbyta forskning och erfarenhet på en rekordstor digital konferens i stället.

WHO-chefen talar

Konferensen startar med att en rad kändisar vill hylla sjuksköterskehjältarna för deras pandemi-insatser. Bono och Oprah Winfrey deltar med förfilmade tal, påven har skrivit ett tal, som läses upp från huvudscenen. Andra, som WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, håller sina föredrag live.

Kongressens namn är Nursing around the world – och en stafettpinne kommer flyttas runt jorden digitialt mellan olika världsdelar, där olika länder tar vid och sänder evenemang och föredrag live och även interaktivt.

­Internationella sjuksköterskeorganisationens ordförande Annette Kennedy hoppas att sjuksköterskor här får utbyta lärdomar, som kan leda till bättre framtida hälso- och sjukvårdssystem:

– De senaste två åren har vänt upp och ner på allas värld, men människor har kunnat lita på sjuksköterskor, som alltid. Tyvärr har sjuksköterskornas osjälviskhet kostat många av dem hälsan och många har mist livet. Omvårdnad har en lång och stolt historia, och kapitlet om livet under pandemin kommer att förändra sättet att tillhandahålla sjukvård, säger hon inför startskottet, i en kommentar.

Många avlidna sjuksköterskor

Nyligen gick Annette Kennedy ut med hård kritik mot världens regeringar. Enligt WHO:s analys uppgår antalet döda bland personal inom sjukvård och omsorg till 115 000. Men WHO hade bara fått in information om 7 000 avlidna från länderna.

– Under många månader var ICN:s uppgifter, som vi samlat från våra medlemsländers sjuksköterskeföreningar, den enda tillgängliga datan. Det gällde hur sjuksköterskor drabbats av infektionen och antalet dödsfall. Vi har pressat regeringar att samla in data och skicka den till WHO i mer än ett år, men många har inte gjort det.

Från Sverige deltar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Nu finns en hunger och vilja att lära av pandemin från olika länder. Där vill vi vara med. Det pågår en diskussion i EU om en gemensam hälsounion efter pandemin, som vi har lämnat in synpunkter om. Tanken är att en sådan union kan besluta för hela Europa. Vi tycker att varje land ska fortsätta ha sitt eget självständiga hälso- och sjukvårdssystem, medan vi samtidigt bör lära oss av pandemin, om exempelvis utrustning, säger Sineva Ribeiro.

Svensk sjuksköterskeförening

Hon ska tillsammans med Svensk sjuksköterskeförenings ordförande Oili Dahl presentera en studie om hur de bildat en gemensam svensk sjuksköterskeorganisation för internationellt arbete.

– Den kan andra länder ha nytta av. I vissa länder är det inte den förening med flest medlemmar som representerar dem internationellt. Det kan bero på att föreningarna inte har råd att delta. Vi visar ett sätt att delta gemensamt, säger Sineva Ribeiro.

Hon och den svenska delegationen kommer även hålla ögonen på jämställdhetsprogrammet och nya rön och erfarenheter om rollen som avancerad specialistsjuksköterska, där många länder ligger långt före Sverige, som USA, Kanada, Storbritannien och Nederländerna.

– Tyvärr är inte så många svenska sjuksköterskor anmälda till konferensen. Arbetsgivarna borde gett fler möjlighet att delta. Efter den stora kris vi haft i vården är en av deras skulder till sjuksköterskorna att ge dem möjlighet till utveckling. Här har vi en utmärkt möjlighet där många skulle kunna delta för att det är digitalt, säger Sineva Ribeiro.

Covidsjukhus i Ryssland

Bland alla föredrag från olika länder märks Italien, varifrån sjuksköterskor ska berätta om sitt arbete med att ta emot flyktingar som kommit över Medelhavet. Ett land som just nu är hårt drabbat av pandemin, Ryssland, lyfter fram en sjuksköterska som var med och startade ett covidsjukhus. Men ganska snabbt insjuknade alla läkare och hon fick under en period ta över ansvaret.

Från Sverige kommer också en intervju med en vårdchef presenteras under invigningsceremonin. Det är Thorleif Rosander från Södersjukhusets intensivvård som får en utmärkelse av ICN för sitt goda ledarskap under pandemin.

När det tidigare blev känt beskrev han sitt ledarskap så här i Vårdfokus:

– Jag har tillit till medarbetare, tillit både uppåt och neråt i organisationen. Jag tror på mina medarbetare och tror att jag är kommunikativ och transparent och har inga dubbla agendor. Det gäller att ha ett ödmjukt förhållande till sin chefsroll. Till mina medarbetare brukar jag säga att vi är ett lag där alla har olika roller som kompletterar varandra. Jag har turen att ha fantastiska medarbetare!

ICN-kongressen 2021

  • Under ICN-kongressen kommer nästan 1000 föredrag hållas, ofta samtidigt i olika digitala rum. 1 200 posters finns också att se. Deltagare kommer att kunna fortsätta se programmet digitalt under kommande sex månader.
  • Bland huvudtalarna märks Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, Ban Ki-moon, FN:s tidigare generalsekreterare och Michelle Bachelet, FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter.
  • Övergripande teman är omvårdnad under pandemin och sjuksköterskans hälsofrämjande arbete globalt – utifrån avgörande sociala faktorer som utbildning, jämställdhet, fattigdom och även klimatförändringar.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida