utmärkelse

Kombinerar klinik och forskning – nu prisas omvårdnadsprofessorn

Kombinerar klinik och forskning – nu prisas omvårdnadsprofessorn
Omvårdnadsprofessor Anna Forsberg får pris av Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård. Foto: Daniel Nilsson.

Sjuksköterskan och professorn Anna Forsberg har satt kirurgisk omvårdnad på agendan i både sjukvården och politiken. Nu prisas hon för sin vida forskning inom omvårdnad och transplantation.

NFSK:s (Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård) forskarpris 2021 går till sjuksköterskan och professorn Anna Forsberg. Hon är professor inom transplantation och omvårdnad vid Lunds universitet, och arbetar kliniskt på Skånes universitetssjukhus. Hon har också suttit i regeringens forskningsberedning.

Anna Forsberg får priset för att hon genom sin forskningskarriär med 90 publikationer bidragit till att förbättra vården, inspirerat till ny forskning och handlett nya forskare, skriver NFSK:

”Hon är en förebild för andra sjuksköterskor och har visat att det går att kombinera en klinisk tjänst med en framgångsrik forskningskarriär”.

Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård, NFSK.

Annas gedigna engagemang för att förbättra vårdmiljön på kirurgiska kliniker såväl nationellt som internationellt har gjort att hon är ett känt ansikte och en kraft att räkna med. Hon är en förebild för andra sjuksköterskor och har visat att det går att kombinera en klinisk tjänst med en framgångsrik forskarkarriär. Anna har satt kirurgisk omvårdnad på agendan, både i klinik och politik!

När Vårdfokus följde med Anna Forsberg på omvårdnadsronden på Thoraxintensiven sommaren 2019, beskrev vår reporter Leni Weilenmann henne som ett kärnkraftverk som baxat in omvårdnadsforskning inom kirurgin, och fått erfarna sjuksköterskor som ”vet hur man gör” att arbeta med standardvårdplaner och tänka evidensbaserad vård.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida