Efter Macchiariniutredningen

Karolinska kallar nu operationerna oacceptabla

Karolinska kallar nu operationerna oacceptabla
Nina Nelson Follin, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset sedan 2015, alltså inte de år då operationerna genomfördes.

Två verksamhetschefer tvingas ta timeout och Karolinskas ledning lovar att arbeta ingående med utredningens rekommendationer. De håller nu med om att operationerna var helt utanför sjukhusets regelverk och rutiner. Tidigare bedömdes de som akut sjukvård utan krav på etiska tillstånd.

31 augusti 2016

Som Vårdfokus tidigare rapporterat presenterade Kjell Asplund idag den externa utredning som rör omständigheterna då tre patienter genomgick luftstrupsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu svarar Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom och chefläkaren Nina Nelson Follin på den omfattande kritiken.

”Helt oacceptabelt”

– Vi tar utredningens resultat på största allvar. Det som har inträffat är helt oacceptabelt. Utredningen visar ett händelseförlopp där Paolo Macchiarini kunnat genomföra tre transplantationer helt utanför sjukhusets ordinarie regelverk och rutiner, utan att några varningssystem slog till, säger Melvin Samsom.

I utredningen framkom att kirurgen Paolo Macchiarini inte borde ha anställts eftersom sjukhuset fått varningar från flera länder där han varit verksam och att operationerna var forskning, som skulle haft tillstånd från Etiska prövningsnämnden och Läkemedelsverket.

Två av tre har avlidit

Sjukhusets ledning har tidigare försvarat att operationerna på sjukhuset inte gjordes som forskning utan som sjukvård i ett akut skede, med syfte att rädda liv med en innovativ metod. Två av de tre patienterna har avlidit efter en sista tid med stort lidande.

Sjukhuset får i utredningen också svidande kritik för en kultur där prestige och ambitioner har åsidosatt patientsäkerheten, där grupptänkandet gjorde att ingen ifrågasatte eller satte ned foten och där ledande läkare satte sig över gällande regelverk.

– Vi kommer att ingående arbeta med rekommendationerna från utredningen. Vi ska stärka våra rutiner, regelverk och vilket ansvar man har som chef och enskild läkare att alltid utgå från patientsäkerheten.

Redan startat åtgärder

Oberoende av utredningen har sjukhuset redan startat ett antal åtgärder, som att arbeta med ledarskap och en öppen kultur, en ny visselblåsartjänst, stärkt samrekryteringsprocess och intern rutin vid start av kliniska studier. Ansvar att följa lagar och regler har tydliggjorts för alla verksamhetschefer.

De fyra läkare som varnade internt för Macchiarinis operationer hösten 2014 behandlades inledningvis hårt i organisationen och hotades exempelvis med att få varningar inom sina anställningar.

– Det som hänt påverkar bilden av Karolinska universitetssjukhuset. Vi kommer att göra allt vi kan för att återställa förtroendet hos våra patienter. Sjukhuset har 15 000 medarbetare som dagligen tar hand om många patienter på ett alldeles utmärkt sätt, säger Melvin Samsom.

I ett extra pressmeddelande kommenterar Melvin Samsom själv utredningens resultat:

– Vi har tidigare sagt att operationerna gjordes på vitalindikation. Det var felaktigt. Efter att ha läst delar av utredningen delar vi bedömningen att detta bör betrakas som klinisk forskning och då förstås skulle ha hanterats enligt det regelverket.

Utredaren Kjell Asplund slog fast att det yttersta ansvaret för patientsäkerheten låg hos verksamhetscheferna. Nu säger Melvin Samsom till Dagens Medicin att verksamhetscheferna Ulf Lockowandt och Bo Tideholm får time out. Ulf Lockowandt var verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken vid de två senare operationerna. Bo Tideholm är verksamhetschef för öron-, näsa- och halskliniken där den första operationen gjordes organisatoriskt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida