Bemanning

Leif har jobbat på akuten i 50 år: ”Hade mer att ge efter pensionen”

Leif har jobbat på akuten i 50 år: ”Hade mer att ge efter pensionen”
Leif Carlsson är särskilt nöjd med att barnen har en särskild mottagning. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

För exakt femtio år sedan var han med när akutmottagningen i Skövde invigdes. I veckan var sjuksköterskan Leif Carlsson positionerad i yttre triage när den nya akuten tog emot de första patienterna. ”Jag vill inte springa i korridorerna längre”, säger 74-åringen som fortfarande jobbar halvtid som timanställd.

Mycket har hänt på Skaraborgs sjukhus i Skövde mellan 1973 och 2023. Det har gått femtio år, men sjuksköterskan Leif Carlsson består. Trots att han gick i pension för sex år sedan.

Hur kommer det sig?

– Jag hade mer att ge och tänkte anmäla mig till veteranpoolen. Då ringde de från akuten och frågade om jag var intresserad av timanställning. Nu jobbar jag 10-12 pass i månaden, vilket blir ungefär halvtid. Jag hade ett års uppehåll under pandemin, annars har jag varit i gång hela tiden. Jag har jättefina arbetskamrater och chefer, så jag är tillgänglig så länge jag står på benen och har huvudet med mig.

Vad var din roll när den nya akuten öppnade i veckan?

– Jag satt i receptionen, i yttre triage. Jag har sagt att jag inte vill springa i korridorerna, det har jag gjort nästan hela mitt yrkesliv. Jag träffade alla patienter som inte kom med ambulans.

Det var en kall dag. Var det mycket halkolyckor?

– På tisdagen var flödet som en vanlig vardag. Och visst, det kom en del både från röntgen och vårdcentraler som halkat och slagit sig. Jag jobbade även på torsdagen och då var det väldigt mycket att göra. Men både tekniken och lokalerna fungerade som förväntat. Det var en del småsaker som inte funkade men det gick att lösa.

Vad är största skillnaden om du jämför arbetsmiljön på Skövdes akut 1973 och 2023?

– Det var betydligt färre patienter på den tiden eftersom det fanns akutsjukhus i både Falköping och Lidköping, och dessutom fyra jourcentraler i upptagningsområdet. Våra nya lokaler är mycket större och ljusare än de gamla. De var dimensionerade för cirka 25 000 besök per år, men vi hade 50 000. Nu ska vi kunna ta emot 75 000 per år, och slipper förhoppningsvis ha sängar i korridorerna. Jag tycker att det är bra att det finns en särskild barnakut, där alla mellan 0 och 18 år tas emot. Till en akutmottagning kommer alla typer av patienter och en del är oroliga eller stökiga, vilket kan skrämma små barn.

Vårdfokus och andra medier har rapporterat om oro och missnöje på den nedlagda akuten i Lidköping. Träffade du några nya kollegor därifrån?

– Nej, det gjorde jag inte. Men jag har hört att några kommer att flytta över. När vi öppnade akuten 1973 kom all personal från vanliga vårdavdelningar. Vi kände inte varandra alls. Det var jobbigt i början.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida