”Man ska inte behöva bli trakasserad på jobbet”

Kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier – och en arbetsgivare som gör för lite åt problemen. Nu vänder sig facken på Akademiska laboratorierna till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.
− Stämningen här är inte den bästa. Jag har själv sett kollegor som blivit särbehandlade. Man ska inte behöva känna sig otrygg eller bli trakasserad på jobbet, så det är bra att problemet uppmärksammas, säger Fredrik Laine som är skyddsombud för Vårdförbundet.
Vårdförbundets huvudskyddsombud Anna Åström menar att det egentligen är ren och skär mobbning.
− Medarbetare har fått höra att de inte är ”tillräckligt kunniga” och det finns en rädsla för repressalier om man säger ifrån. Det råder en otrolig tystnadskultur och ett tillåtande klimat för kränkningar medarbetare emellan. Det handlar till exempel om rasistiska tillmälen och att människor från olika nationaliteter säger kränkande saker om varandra, säger Anna Åström.
Diskriminering, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier
Enligt de medarbetarenkäter som görs årligen inom Akademiska laboratoriets olika avdelningar har diskriminering, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier förekommit en längre tid. För drygt ett år sedan gjorde Vårdförbundet, Naturvetarna, Läkarförbundet och Sveriges Ingenjörer en gemensam framställan till arbetsgivaren. Efter flera turer, där de fackliga organisationerna inte blev nöjda med arbetsgivarens svar, gick de vidare med en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
− Det har varit en utdragen process, men vi tycker inte att tillräckligt mycket har hänt. Vi har en bättre dialog med arbetsgivaren nu, men medarbetarenkäten som gjordes i höstas visade på försämrat resultat och därför har vi sett oss tvungna att gå vidare till Arbetsmiljöverket, förklarar Anna Åström.
De fackliga organisationerna vill se en fördjupad undersökning av arbetsmiljön på samtliga enheter, att handlingsplaner upprättas och att företagshälsovården kopplas in.
”Vi är underbemannade”
I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver verksamhetschefen för Akademiska laboratoriet att det pågår ett arbete med att skapa handlingsplaner för arbetsmiljöförbättringar. Man hänvisar också till att alla medarbetare ska gå en digital utbildning i likabehandling samt att cheferna utbildas och arbetar aktivt med frågan.
− Det räcker inte, vi måste prata mycket mer om detta. Det måste ske förändringar i grunden när det gäller den psykosociala arbetsmiljön, men det är en svår nöt att knäcka, tycker Fredrik Laine.
Akademiska laboratoriet
Är en del av Akademiska sjukhuset i Uppsala, har även verksamhet på lasarettet i Enköping.
Verksamheten finns inom tio olika områden: transfusionsmedicin, immunologi, kemi, farmakologi, genetik, bakteriologi, virologi, vårdhygien, patologi och cytologi.
Han berättar att läget är ansträngt på flera av laboratorierna.
− Vi är underbemannade på de flesta av labben och det leder till en mer pressad vardag, mer stress. Det är många som har sagt upp sig och det beror både på missnöje med löner och på arbetsmiljön. Det är klart att det också gör att folk blir mer lättirriterade.
Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion i april och Anna Åström hoppas att det nu ska leda till krav på tydliga förbättringar.
− Det är stora och tunga problem och även om det blir tufft att vända den här skutan så måste vi tro att det går. Vi måste börja någonstans, säger hon.