”Många patienter stödjer oss i kampen”
Om sjuksköterskestrejken i Danmark fortsätter nästa vecka blir svenska Malin Theilmanns semester indragen. ”Det här drabbar mig och min familj och jag är orolig för hur det påverkar patienterna. Samtidigt är det hög tid att vi värderas för det komplexa arbete vi utför” säger hon.
Natten till den 19 juni gick danska sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor ut i strejk. Detta efter att medlemmarna i fackförbunden Dansk Sygeplejeråd sagt nej till medlarnas bud. Omkring tio procent av regionernas och kommunernas sjuksköterskor är uttagna.
En av dem är svenska Malin Theilmann. Kärleken tog henne till Danmark för femton år sedan. Där blev hon kvar, tog sjuksköterskeexamen på Diakonissestiftelsen i Frederiksberg och bildade familj. I dag bor de i Haslev mitt på Själland.
Sedan tre år arbetar Malin Theilmann inom den kommunala hemsjukvården i Ringsted på Själland. Senaste året har hon framför allt arbetat administrativt som så kallad visitator, vilket innebär att hon planerar omvårdnadsarbetet för patienterna.
Men nu får hon och de kollegor som är med i Dansk Sygeplejeråd, DSR, i Ringstead endast utföra den allra nödvändigaste vården. Vad det är definieras av förtroendevalda tillsammans med chefen. Det handlar framför allt om livsnödvändiga injektioner och dropp, sondmatning som inte undersköterskor kan utföra och palliativ vård, berättar Malin Theilmann.
Hur fungerar det rent praktiskt?
– Vi gör det vi ska med våra patienter, sedan får vi inte göra mer. Från att vara normalt drygt åtta sjuksköterskor är vi inte fler än högst tre på plats samtidigt. Vi får inte heller umgås eller prata om arbetet med våra kolleger eller chefer från andra fackförbund. Formellt är vi inte anställda av vår arbetsgivare just nu, utan av DSR som också betalar ut våra löner.
Covid-avdelningar samt cancervård, barnvård och psykiatrivård är undantagna på förhand. Här finns mer fakta om i strejken.
Vad tycker du om att strejka?
– Den gör att jag inte kan utföra det arbete som jag vill och sett med mina sjuksköterskeglasögon bekymrar det mig. Jag kommer inte heller att kunna vabba eller få ut min semester så länge det är strejk utan måste vara standby att hoppa in i strejkorganisationen. Det här drabbar mig och min familj och jag är orolig för hur det påverkar patienterna. Samtidigt är det hög tid att vi värderas för det komplexa arbete vi utför. Så om det här är vägen att gå så är jag med.
Hur upplever du att fackförbundet hanterar situationen?
– Det fungerar bra. Vi får kontinuerlig information via förtroendevalda lokalt och regionalt. De skickar mejl, anordnar speciella strejkaféer och gör inlägg i Facebook-grupper. Sedan är det tråkigt att det inte gick att hitta en lösning tillsammans med vårdgivaren.
Vilka reaktioner har du fått från omgivningen?
– Anhöriga, och vissa patienter, är naturligtvis oroliga över hur vården kan påverkas. Men många av dem ger också sitt stöd och önskar oss en god kamp. I början fanns oro bland personal på sjukhus och vårdcentraler för vem som ska ta hand om patienterna. Men vi har fått väldigt lite negativa reaktioner, jag tror att de allra flesta förstår varför vi gör det här.
Skulle du rekommendera dina svenska kollegor att göra samma sak?
– Nej det skulle jag inte, det är inte så enkelt. Jag trodde inte på strejk, främst för att vi har strejkat tidigare utan att få igenom det vi önskat. Men samtidigt hoppas jag att det kommer något bra av det här. Det handlar inte bara om löner, frågan är så mycket större.
Det har varit mycket fokus på lönerna, säger Malin Theilmann, men det här handlar om att göra upp med en gammaldags syn på kvinnodominerade yrken.
Som Vårdfokus tidigare berättat menar Dansk sygeplejeråd att sjuksköterskelönerna i Danmark är 15-20 procent längre än lönerna i andra jämförbara yrken med motsvarande utbildningsnivå. Förbundet kritiserar också den danska Tjänstemannareformen, ett politiskt beslut från slutet av 1960-talet, där offentliga yrken placerades in på en lönetrappa. Ett beslut som enligt förbundet låser fast sjuksköterskeyrket på en lägre lönenivå än likvärdiga mansdominerade yrken.
– Vi sitter inte bara och håller patienterna i handen och delar lite medicin. Vården har utvecklats enormt och blivit allt mer avancerad i takt med att vi lever längre, säger Malin Theilmann.
Fakta om de danska avtalsförhandlingarna
- Avtalet som förhandlats heter OK21 och gäller lön och villkor för sjuksköterskor i regioner, kommuner och staten.
- I början av maj varslade Dansk sygeplejeråd om strejk, efter att förbundets medlemmar i regioner och kommuner tackat nej till avtalet.
- Enligt gällande regler i förbundet ska medlemmarna få chansen att tycka till om stora avtal som förbundets ledning och kongress sagt ja till. Nu ska medlemmarna åter igen rösta - den här gången om medlarnas förslag till avtal.
- De aktuella löneökningarna är oförändrade från det första förslaget. De ska ge 5,09 procent för anställda i regionerna och 5,02 procent i kommunerna, men med diverse tillägg och avdrag. Läs mer om avtalets villkor för sjuksköterskor i regionerna och kommunerna på Dansk sygeplejeråds hemsida.
Källa: Dansk sygeplejeråd, www.dsr.dk
Hon tycker kanske inte att tajmingen för strejken var den bästa nu när mycket av medias fokus ligger på att bevaka fotbolls-EM. Men hon och kollegorna tar ändå chansen att synas och bilda opinion så gott det går. Under onsdagen ordnade de en morgonmanifestation mitt i en vältrafikerad rondell i utkanten av staden. Där stod de med färgglada västar och skyltar. På ett av plakaten stod det: ”Tuta om du som vi vill slopa tjänstemannareformen!”
– Det var otroligt, nästan alla bilar tutade eller gjorde tummen upp! Det var jättefint att se, säger Malin Theilmann.