Sommaren 2018

Många nödsamtal om värmeslag och insektsbett

Många nödsamtal om värmeslag och insektsbett
Antalet nödsamtal om värmeslag har fyrdubblats i sommar. Arkivbild: Mostphotos

Jämfört med normala somrar har antalet värmerelaterade samtal till nödnumret 112 mångdubblats under årets värmebölja. Djur- och insektsbett har också ökat kraftigt.

I sommar har det hittills ringts in 101 värmerelaterade vårdärenden som kategoriseras som hypertermi, värmeslag, till nödnumret 112. Det är en fyrdubbling jämfört med året innan då motsvarande siffra var 25, visar statistik från SOS Alarm.

Antalet 112-anrop om djur- och insektsbett, främst från getingar och huggormar, har nästan fördubblats, från 115 till 219 stycken.

”Räddning, brand ute” har ökat kraftigt, från 2 255 förra året till 5 240 i år.

Även larm kring drunkningstillbud och larm om båtolyckor har ökat något i jämförelse med året innan. För drunkningstillbuden ökade antalet larm från 234 till 264, och larm om båtolyckor steg från 95 till 106.

Samtliga siffror gäller perioden 1 juni-25 juli.

– Samtalen till 112 ökar generellt vid vackert väder. Men sommarens extrema värme och torka leder alltså till allvarliga konsekvenser som sträcker sig utöver de pågående skogsbränderna, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning i en kommentar till statistiken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida