Student

”Mycket nytta av att jobba med människor som hundpsykolog”

”Mycket nytta av att jobba med människor som hundpsykolog”
"Jag får bättre förutsättningar att möta både hund och ägare och göra något bra av det", säger Emma Engqvist om sina dubbla utbildningar. Foto: Anna Hållams.

Emma Engqvist lär sig att vårda både djur och människor. Parallellt med sjuksköterskeutbildningen pluggar hon till hundpsykolog. ”Största skillnaden är att djur inte kan kommunicera på samma sätt om exempelvis smärta”, säger hon.

Chihuahuan Yazon, 9, reser sig på bakbenen och viftar med framtassarna. Han svajar lite, men lyckas hålla sig upprätt på den mjuka balansdisken.

– Vinka… buga, instruerar Emma Enqvist med lugn röst och belönar honom med godis.

Egentligen är det den ett år yngre hundkompisen Zäta, en belgisk vallhund av rasen tervueren, som behöver träna.

– Han har artros. Lederna är slitna och han måste hålla i gång och stretcha för att inte bli stel. Vi simmar, går i blåbärsris och tränar med balansboll. Tack vare sina läkemedel kan han leva ett smärtfritt liv, säger Emma Enqvist.

När Zäta var yngre tävlade de i agility tillsammans. Nu handlar det mesta om rehab.

– En människa med artros kan inte hoppa höjdhopp. Det är likadant för honom, han kan inte ta höga hinder längre. Men ligger han stilla för mycket kommer det bara att bli värre.

Skulle blivit polishund

I trädgården med bedårande utsikt över Vättern finns även malanoisen Era, 18 månader, som är relativt nyinflyttad. Hon jagar flugsvärmarna som korna i grannens hage lockat hit.

– Era skulle blivit polishund men klarade inte de avslutande testerna. Hon hade inte tillräcklig skärpa, vilket betyder att hon var för snäll. Då fick jag ta hand om henne i stället, säger Emma Engqvist.

Emma Engqvist

Ålder: 27 år.

Familj: Sambon Petter och de tre hundarna Era, Yazon och Zäta.

Bor: I Brandstorp.

Gör: Läser sjuksköterskeprogrammet vid Skövde högskola och till hundpsykolog på Hundens hus i Göteborg.

Fritid: Flugfiske, hundträning, cykling och vandring.

Tanken är att hon och Era så småningom ska börja med IGP (Internationell prövningsordning) där grenarna lydnad, spår och skydd ingår.

– Men nu jobbar vi på vår kontakt.

Mellan träningspassen och skogspromenaderna pluggar Emma Engqvist två olika utbildningar: på heltid till sjuksköterska i Skövde och på halvtid till hundpsykolog i Göteborg.

Era skulle egentligen blivit polishund, men var för snäll. Foto: Anna Hållams.

Började i äldreomsorgen

Hon har alternerat mellan att jobba med djurs och människors hälsa sedan gymnasiet, där hon läste lantbruksprogrammet med hästinriktning. Mamman födde upp storpudel, så hundintresset kommer hemifrån.

Efter skolan fick Emma Engqvist arbete inom äldreomsorgen och utbildade sig så småningom till undersköterska. För några år sedan blev hon även certifierad hundinstruktör och startade eget företag där hon håller kurser och hjälper hundägare som upplever problem i relationen till sina djur.

– Jag strävar hela tiden framåt och vill utvecklas. Sjuksköterskeutbildningen är väldigt rolig och jag har mycket nytta av att jobba med människor även som hundpsykolog. Jag får bättre förutsättningar att möta både hund och ägare och göra något bra av det.

Inom en vecka drar termin fem i gång med en långpraktik på hemsjukvården i Hjo.

– När jag åker till högskolan måste jag se till att hundarna här hemma är ordentligt rastade och stimulerade när jag lämnar dem på morgonen. Vi brukar göra någon sökövning i trädgården eller gå i skogen. Men till Hundens hus i Göteborg får de följa med.

Hon tycker att det finns betydande synergieffekter i studierna. Inom fysiologi och anatomi är termer och begrepp likartade när det handlar om människa och djur.

Emma Engqvist har levt med hundar sedan barnsben. Mamman födde upp pudel. Foto: Anna Hållams.

– Särskilt när vi har läst om nervsystemet, muskelgrupper och rörelseapparaten. Exempelvis hjärtsvikt tar sig också samma uttryck hos djur och människor.

”Blir hundens tolk”

Hon hade önskat att sjuksköterskeutbildningen innehöll mer om psykiatrisk omvårdnad. Mest har den berört stress, som också är vanligt bland hundar. Precis som hos människan kan hundens symptom vara att den blir disträ och ofokuserad.

– Största skillnaden är att hundar inte kan uttrycka hur de mår genom mänskligt tal. Som hundpsykolog läser jag av vilka signaler de ger. Jag blir hundens tolk.

Ofta handlar det om behov som inte är tillgodosedda, som hunger eller stimulans.

– Men smärta ger också påslag av stresshormoner. Har vi människor ont kan ju vi bli lite irriterade, så där kan man känna igen sig.

Emma Engqvists erfarenhet är att djur och människor i hög grad påverkar varandras hälsa. Så är det i alla fall i hennes flock.

– Är jag stressad över en tenta märker jag att hundarna försöker trösta mig genom lugnande beteenden, som att gäspa, blinka, titta bort eller ge en puss. De finns där som stöd.

Vill till akuten

Hennes roll i flocken är framförallt att ”styra upp” och hjälpa hundarna att kommunicera och förstå varandra.

– Vi måste ta vara på varandras förmågor, precis som i sjukvården. Vissa kollegor är bra på att sticka, andra på att lägga om sår och det är viktigt att allas kompetens utnyttjas för bästa resultat.

I framtiden hoppas hon på jobb inom någon akutverksamhet. Och kanske vidareutbildar hon sig även till djursjukvårdare, där sjuksköterskekompetensen blir ännu mer användbar och relevant.

Om du måste välja mellan att vårda djur och människor?

– Mitt bästa svar på det är nog att jag kommer jobba med människor även när jag ägnar mig åt djur eftersom det alltid finns en ägare. Och många patienter har ju husdjur som de har nära relationer till.

Yazon är äldst men också minst bland hundarna i flocken. Emma Engqvist hjälper dem att förstå varandra bättre. Foto: Anna Hållams.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida