Kirurgi

Ny studie: Covidvaccin bör ges innan operation

Ny studie: Covidvaccin bör ges innan operation
De som ska opereras bör prioriteras att få vaccin mot covid-19, anser forskarna bakom studien. Foto: TT

Patienter som ska opereras bör prioriteras att få vaccin eftersom de har ökad risk att dö om de insjuknar i covid-19. Det gäller särskilt de som är 70 plus och opereras för cancer, visar en stor internationell studie.

Mellan 0,6 och 1,6 procent av patienterna insjuknade i covid-19 efter att de genomgått operation. De som blev sjuka hade en kraftigt ökad risk att dö inom 30 dagar efter operationen.

Största var risken för patienter äldre än 70 år som opererades för cancer. Vanligtvis är risken att dö efter operation 2,8 procent. Om de insjuknade i covid-19 ökade det till 18,6 procent.

Det här visar en stor internationell studie där 141 582 patienter från 116 länder ingått. I Sverige har nio sjukhus deltagit i studien, under ledning av Birminghams universitet.

Största studien

Forskarnas slutsats är att patienter som väntar på att bli opererade bör prioriteras att få vaccin mot covid-19.

‒ Över 15 000 kirurger och anestesiläkare från 116 länder har gått samman för att bidra till denna studie som är det största vetenskapliga samarbetet någonsin inom kirurgi. Det är avgörande att beslutsfattare nu använder våra data för att på ett säkert sätt återuppta operationsverksamheten. Patienter som ska opereras bör prioriteras för covid-vaccination framför den allmänna befolkningen, säger Dr Dmitri Nepogodiev vid Birminghams universitet i ett pressmeddelande.

Enligt de beräkningar som gjorts skulle vaccin innan operation kunna förhindra mer än 58 000 covid-relaterade dödsfall på ett år.

Studien publiceras i dag i BJS, British Journal of Surgery.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida