Nytt beslut: Ingrepp vid förlossning ska prövas i domstol

Det räcker inte att Region Skåne gick med på att betala 75 000 kronor till en kvinna som utsatts för ett ingrepp mot sin vilja i samband med en förlossning. Fallet ska nu få en rättslig prövning, meddelar Högsta domstolen. ”Ett banbrytande beslut” säger kvinnans juridiska ombud Helena Myrin.
För två år sedan stämde en kvinna vid namn Olivia Region Skåne för att hon utsatts för ett forcerat och obefogat ingrepp mot sin vilja när hon födde sitt andra barn. Under förlossningen tryckte en barnmorska på hennes mage, så kallad yttre press, för att skynda på utdrivningen av barnet, trots att Olivia protesterade. Hon hade även skrivit i sitt förlossningsbrev att hon inte ville vara med om det.
Ville inte ta på sig ansvar
Via Centrum för rättvisa fick Olivia hjälp att driva sitt fall till domstol. De menade att hennes grundläggande rätt till kroppslig integritet och självbestämmande kränkts. För att det skulle prövas rättsligt krävdes ett skadeståndskrav på 75 000 kronor.
Enligt Centrum för rättvisa handlar det inte om att peka ut enskilda barnmorskor, utan om att det är regionens ansvar att skapa förutsättningar så att personalen kan följa lagen.
Region Skåne gick med på att betala skadeståndet, utan att ta på sig ansvaret för det som hänt. Betalningsskyldigheten ”ska inte uppfattas som ett medgivande av att Region Skåne har överträtt Olivias kroppsliga integritet på sätt som görs gällande i Olivias stämningsansökan”, uppgav regionen i domstolsförhandlingarna.
När den som blivit stämd går med på att betala skadestånd ska domstolen i regel avsluta målet utan att ta ställning till om det som hänt varit fel. Men Olivia ville fortfarande att ansvarsfrågan skulle prövas i domstol.
– För Olivia har det här aldrig handlat om pengar. Hon vill ha ett svar på om regionen kan ställas till svars för det som hände henne under förlossningen, säger Helena Myrin som är Olivas ombud på Centrum för rättvisa.
Vägledande beslut
Högsta domstolen har nu beslutat att fallet ska få en rättslig prövning.
– Det är ett banbrytande beslut. Det kommer att bli vägledande och klargör att myndigheter inte kan köpa sig fria från ansvarsutkrävande i domstol liknade fall, säger Helena Myrin.
Åsa Nordström, regionjurist på Region Skåne, säger till Vårdfokus att det är en ovanlig situation.
– I vanliga fall brukar parterna vara överens när den ena går med på att betala skadestånd, men så var det inte i det här fallet. Regionen inväntar nu hur tingsrätten bestämmer om den fortsatta domstolsförhandlingen.
Helena Myrin berättar Oliva blev väldigt lättad över beskedet.
– Hon har försökt att få upprättelse den vanliga vägen genom att anmäla till sjukhuset, Ivo och Löf att ingreppet skett mot hennes vilja, men hamnat mellan stolarna. Att få driva den här processen har hjälpt henne att läka och hon ser nu fram emot att få ansvarsfrågan prövad, säger Helena Myrin.
De fortsatta förhandlingarna kommer att hållas av Kristianstads tingsrätt.