Nytt stöd ger dig rätt att studera med ”lön”

Nu finns ett nytt och generösare studiestöd för dig som jobbat minst åtta år och vill stärka din ställning på arbetsmarknaden. Vårdfokus reder ut vad det innebär för dig som medlem i Vårdförbundet.
Det nya studiestödet är särskilt för dig som har kommit en bit i yrkeslivet och vill bredda din kompetens – oavsett om du är anställd, egenföretagare eller arbetslös. Omställningsstudiestödet, som det kallas, kom till som en del av överenskommelsen mellan fackförbund och arbetsgivare om anställningsskydd och omställning. Ansökan är öppen sedan 1 oktober.
– Detta ger möjlighet att plugga under helt andra förutsättningar jämfört med andra studiemedel. Man kan få 80 procent av sin lön upp till 4,5 inkomstbasbelopp under ett års tid. Dessutom tjänar man in till sin allmänna pension under tiden, säger Jan Dahlström, förbundsombudsman för Villkor och förhandling på Vårdförbundet.
Hur kan Vårdförbundets medlemmar dra nytta av det nya studiestödet?
– Rent generellt saknas det specialistsjuksköterskor i hög omfattning och man kan till exempel använda omställningsstudiestödet till att läsa en specialistutbildning. Många arbetsgivare inom sjukvården erbjuder betald specialistutbildning, men inte alla. Dessutom kanske din arbetsgivare vill ha en specialist i geriatrik, medan du själv vill läsa en helt annan specialisering – då kan du absolut använda det här nya studiestödet. Men i första hand ska man kolla upp om arbetsgivaren kan erbjuda utbildningen i form av en AST (Akademisk Specialisttjänstgöring). Omställningsstödet kan man bara få en gång, och man kan ju fundera över om det i så fall är bättre att spara det till en utbildning man inte kunnat få annars. Eller om man helt vill byta yrkesbana.
Hur länge får man studera?
– Studiestödet går att få för 44 veckors studier, det vill säga heltid under ett år eller exempelvis halvtid under två år. Utöver detta finns det också en möjlighet för den som är fast anställd inom kommun och region att få förlängt studiestöd upp till fyra terminer, om man studerar något som stärker sektorn man arbetar inom. Det ger Vårdförbundets medlemmar utmärkta möjligheter att skaffa sig flera specialistkompetenser. Jag träffade nyligen en sjuksköterska som nu läser sin tredje specialistutbildning, och det är värdefullt i ett yrkesliv som alltmer går mot livslångt lärande, säger Jan Dahlström.
Finns det andra villkor för att få omställningsstudiestödet?
– Ja, det gäller från det år du fyller 27 år till året du fyller 62 år. Du ska ha arbetat i minst åtta av de senaste åren, liksom 12 av de senaste 24 månaderna. Kravet är också att utbildningen på något sätt ska stärka din ställning på arbetsmarknaden. Ytterligare ett krav är att utbildningen ska fylla arbetsmarknadens behov, och då är överetablering en faktor man tar hänsyn till. Vi kan ta journalister som exempel – där finns en överetablering på arbetsmarknaden. Men om du är sjuksköterska och vill omskola dig till journalist, skulle det ändå kunna godkännas eftersom det inte finns så många journalister med just den kompetensen.
Kan man får mer pengar för att täcka inkomstbortfall om man har en hög lön?
– Ja, om man tillhör en arbetsplats med kollektivavtal kan man även få ett kompletterande studiebidrag för att täcka inkomstbortfallet vid högre löner. I till exempel kommuner och regioner innebär det att du får ut 80 procent av lönen på löner upp till 32 500 kronor i månaden. Dessutom får du 65 procent på allt du tjänar upp till 71 000 kronor.