Pandemin stoppade skolbesök – då startade Ungdomshälsan podd

Pandemin stoppade skolbesök – då startade Ungdomshälsan podd
Ulrica Eklind, barnmorska på Ungdomshälsan.. Foto: Region Östergötland

Hallå där, Ulrica Eklind, barnmorska på Ungdomshälsan i Linköping, Kisa och Åtvidaberg, som tillsammans med kuratorn Josefin Linder startat podd om sexualkunskap för unga mellan 13 och 25 år. Hur kom du på idén?

– Vi har pratat om att vi vill göra detta sedan 2016, och nu äntligen funkar det bra. Jag vet att många unga lyssnar på poddar och det är ett enkelt sätt för oss att nå ut bredare. Annars brukar vi vara ute i skolorna och besöka åttondeklassare, men det går inte under pandemin. Då har vi också bara kunnat vara där 45 minuter  – nu kan vi fördjupa oss i olika ämnen.

Hur gjorde ni?

– Vi läste på mycket på bland annat en Facebooksida som heter Podcastbubblan och började leta lokaler. Men alla poddstudior var nedstängda på grund av pandemin. Till slut fick vi kontakt med en kille på Ung Puls, en fritidsgård här, som hjälpte oss och kom med utrustning till oss så vi kunde spela in i ett samtalsrum. Han har också hjälpt oss att klippa.

Hur har ni nått ut till ungdomarna?

– Dels mun-till-mun-metoden, och så har vi varit med i lokalradio och lokaltidningen. Vi har skrivit till alla skolor i länet och informerat om podden. Vi har ett instagramkonto och en film vi gjort under våren har setts av jättemånga. Vi kommer förhoppningsvis efter sommaren även göra reklam för podden via Snapchat.  

Vad har ni pratat om?

– Vi fokuserar ju på kroppen, sexualitet och relationer. Det första avsnittet handlar om vad de kan få hjälp med hos oss. Sen är det ett om sex som inte fungerar som du vill, ett om hbtqa+ som vi släpper under regnbågsveckan, ett om sex på nätet och ett om preventivmedel. Vi har också haft med frågor från ungdomar som vi svarar på. Där har vi fått hjälp av lärare som samlat in frågor från sina elever om vad de vill lyssna på. Det är ju för dem vi gör det, inte för vår egen skull. Det ska bli sex avsnitt nu och vi hoppas att vi får fortsätta i höst.

Har du något tips till andra som vill podda?

– Allt tar mer tid än vad man tror! Det kan även vara bra att tänka på att det kan kosta mycket att få hjälp att klippa ihop. Nu hade vi tur att vi fick hjälp, men visst kan man göra det själv – vi har bara inte haft den tiden.

Podden

Podden Ungdomshälsan Linköping, Kisa och Åtvidaberg är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings kommun. Finns där poddar finns.

Ungdomshälsan finns på fler orter i Östergötland och vänder sig liksom podden till unga mellan 13-25 år.

Filmen Amanda och Leo besöker Ungdomshälsan går att se på Youtube.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida