hot och våld

Patient dömd – hostade Lisette i ansiktet med flit

Patient dömd – hostade Lisette i ansiktet med flit
Specialistsjuksköterskan Lisette Fredriksson är lättad över att det blev en fällande dom mot patienten. Foto: Mikaela Barkensjö/Capio.

En patient med misstänkt covid-19 hostade med flit i specialistsjuksköterskan Lisette Fredrikssons ansikte. Hon fick nog och gjorde något få gör — anmälde. Det ledde till en fällande dom. "Det borde vara nolltolerans mot hot och våld i vården", säger hon.

En majdag 2020 jobbade specialistsjuksköterskan Lisette Fredriksson med triage på akutmottagningen på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Stora vikskärmar delade upp mottagningen i två avdelningar, en för patienter med misstänkt covid-19 och en för andra patienter. Lisette Fredriksson arbetade på icke-covid-sidan, och hade därför inte skyddsutrustning på sig.

Från sin plats vid triagedisken såg hon hur en patient på covid-sidan passerade barriären. Kvinnan gick fram till Lisette Fredriksson och ställde en fråga, varpå Lisette Fredriksson frågar om hon är smittad och hänvisar henne tillbaka till covid-sidan. Då blir patienten hotfull och hetsig.

Lisette Fredriksson.
Foto: Mikaela Barkensjö/Capio.

–Jag sätter upp handen och säger ” stopp, du måste hålla avstånd för att minska risken för smittspridning”. Då drar hon ner sitt munskydd, lutar sig över disken, ser mig i ögonen och hostar mig i ansiktet, säger Lisette Fredriksson.

Kollegorna och arbetsgivaren stöttade henne genast och tillkallade ordningsvakter som tog ut patienten från avdelningen.

”Nu får det vara nog”

Om det inte var för att Lisette Fredriksson redan hade haft covid-19 tror hon att det hade varit mycket möjligt att hon kunde ha smittats den gången. Hostattacken blev droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag blev mest arg. Jag kände att nu får det vara nog. Tyvärr är klimatet hårt på en akutmottagning. Man får utstå en hel del, och nu hade vi en pandemi på det. Jag kände att nu räcker det, och polisanmälde, säger Lisette Fredriksson.

Det här var första gången hon polisanmälde något hon själv utsatts för. Enligt en undersökning som Vårdförbundet gjorde hösten 2020, anmäler knappt hälften av medlemmarna som utsatts för hot och våld på jobbet.

– Dels är det nog för att det blir ännu en sak att göra när man redan har arbete upp över öronen. Sedan tror jag tyvärr att man accepterar saker i alldeles för hög utsträckning. Tänker ”Det kanske inte var så farligt ändå?” Men jo, det kanske var just så farligt. Det borde vara nolltolerans mot hot och våld i vården, men det är det tyvärr inte.

Enligt samma undersökning har 40 procent av medlemmarna utsatts för hot, och drygt 25 procent för våld. Akutsjukvårdens personal är mest utsatt.

 – Varför omfattas inte personal på akutmottagningar av lagen om blåljussabotage? Arbetsmiljön på akutmottagning är utsatt och hot och våld är frekvent förekommande, säger Lisette Fredriksson.

Hostande kvinnan dömd för ofredande

Hostattacken gick till rättegång i januari 2021. Gärningspersonen nekade till att ha hostat Lisette Fredriksson i ansiktet.

– Det är en jobbig situation att sitta där, det ska jag inte sticka under stol med. Speciellt när jag skulle möta personen i fråga igen. Det är en mental stress, säger Lisette Fredriksson.

Sjuksköterska fick slag i ansiktet och namnbrickan avsliten

Även en sjuksköterska på akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus har ofredats av en patient med covid-symtom. Sjuksköterskan gjorde ett covidtest på patienten, som blev irriterad och inte ville att provet skulle analyseras. Mannen drog av sjuksköterskan namnbrickan. Sjuksköterskan fick också en smäll på armen och i ansiktet. Mannen dömdes för ofredande i november 2020 då rätten ansåg att det inte gick att bevisa att mannen menat att slå sjuksköterskan, och därför inte kunde döma för misshandel.

Tingsrätten dömde kvinnan med orden: ”…Ett sådant agerande från [patientens] sida har enligt tingsrättens mening kunnat förväntas kränka Lisette Fredrikssons frid på ett kännbart sätt – vilket [patienten] också måste ha insett.” Kvinnan dömdes för ofredande och ska betala skadestånd på 5 000 kronor till Lisette Fredriksson.

– Det kändes jättebra att det blev en dom överhuvudtaget. Det är skönt att de trodde på mig och kollegorna och inte på henne. Jag hoppas att det ger effekt, så att fler kommer våga och orka anmäla i framtiden.

Juristen: ”Patientens agerande var hänsynslöst och brottsligt”

Vårdförbundets jurist Kirsi Piispanen säger att det som är viktigt är att händelsen utreddes.

– Domstolen konstaterar i fallet att patientens agerande var hänsynslöst och brottsligt. Det är oacceptabelt att utsättas för brott på sin arbetsplats och självklart oerhört kränkande. Den som utsätts för brott behöver bra stöd på arbetsplatsen, säger hon.

Ur covid-perspektiv känner specialistsjuksköterskan Lisette Fredriksson sig tryggare på jobbet i dag. Kunskapsläget har förbättrats rejält sedan hostattacken i maj, till exempel bär all personal alltid skyddsutrustning. Men:

– Jag känner mig varken mer eller mindre trygg på akutmottagningen i dag, för det här händer hela tiden, oavsett om det är covid-pandemi eller inte, säger Lisette Fredriksson.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida