Vaccinationskrav

Regionrådet: ”Vi gör det här för att skydda patienter och medarbetare”

En sjuksköterska som valt att inte vaccinera sig känner sig påhoppad av kollegor och ledning. Regionrådet Ulf Berg (M) är den politiker som uttalat sig mest i media om Dalarnas krav på vaccinationsbevis. Han ångrar inte hur beslutet kommunicerats.

Sjuksköterskan som Vårdfokus intervjuat vittnar om polarisering mellan vaccinerade och ovaccinerade kollegor. Hon menar att ovaccinerade bemötts respektlöst och att det rättfärdigats av politiska uttalanden. Hur bemöter du det?

– Det finns en politisk enighet bakom beslutet om vaccinationskrav och vi har understrukit att det råder full frihet att inte vaccinera sig, men att det inte är någon mänsklig rättighet att jobba hos Region Dalarna. Vi gör det här för att skydda patienter och medarbetare, inte för att jävlas med någon. Jag tycker att det är intressant att en sjuksköterska som ska arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, och har personligt ansvar för sin legitimation, har den här inställningen till vaccination. För mig är det inget konstigt att kollegor höjer på ögonbrynen. Det är som att säga att en byggnadsarbetare inte behöver bära hjälm på jobbet. Som arbetsgivare ska regionen vidta skyddsåtgärder och jag tycker det är otroligt underligt att inte de fackliga i Dalarna har stöttat det.

Ulf Berg, regionråd (M), Dalarna
Ulf Berg, regionråd (M). Foto: Region Dalarna.

Vad tänker du om att det uppstått grupperingar och mobbning?

– Det är förstås olyckligt. Men när det har fattats ett politiskt beslut är det viktigt med ett ledarskap som ser till att det blir verklighet. Personligen upplever jag inte de vaccinerade som aggressiva, utan snarare anitvaxx-rörelsen. Jag har blivit måltavla för hatet eftersom jag varit ansiktet utåt. Men det får jag ta. Jag tycker att vår ståndpunkt är helt rätt. Jobbar du inom sjukvården är risken för smitta högre än på andra arbetsplatser och då måste vi skydda de anställda. Det här är viktigare nu än någonsin tidigare under pandemin eftersom covidpatienterna inte längre befinner sig på isolerade avdelningar. Om vi slarvar i den här frågan riskerar det att leda till tragiska dödsfall, och som chef eller arbetsgivare kan man bli anklagad för vållande till annans död. Vi har bjudit in en arbetsrättsjurist som ska prata om detta med alla berörda parter så att vi får samma budskap.

Ovaccinerade anställda har upplevt uttalanden om att det inte är en ”mänsklig rättighet att jobba inom sjukvården i region Dalarna” som diskriminerande – kunde ni kommunicerat det här annorlunda?

– Det är inte diskriminering. Vi lutar oss mot en tydlig lagstiftning där sjukvården åläggs ett stort ansvar att följa vetenskap och beprövad erfarenhet, som legitimerad personal ska leva upp till, för att uppfylla krav på patientsäkerhet.

Vårdförbundets ordförande i Dalarna anser att regionen borde ha prioriterat vårdpersonal i vaccinationsordningen, som man gjorde i vissa andra regioner, men att det inte gjordes. Varför?

– I inledningen av pandemin när det inte fanns vaccin till alla, då drev jag frågan om att vi skulle strunta i Folkhälsomyndighetens plan. Jag ville att vi skulle prioritera personal i regionen, som jobbade på exempelvis akuten och iva, på liknande sätt som man gjorde inom kommunal omsorg. Så där delar jag Vårdförbundets syn. Men då var det brist på vaccin och de som löpte störst risk att avlida fick sina doser först. Det fanns en logik, men jag var kritisk mot planen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida