röntgen

”Revolutionerande för både patienter och diagnostik”

”Revolutionerande för både patienter och diagnostik”
Röntgensjuksköterskan Sara Odén hyllar den nya fotonräknande datortomografen. Foto: Raffaella Sohani

Fotonräknande datortomografer ger ett sällan skådat lyft inom röntgen – som kan jämföras med övergången från svartvitt till färgfoto. Tre stycken finns i Sverige, en av dem står i Lund där röntgensjuksköterskan Sara Odén är maskinansvarig och har lärt upp kolleger.

Än så länge finns det bara tjugofem exemplar i världen av den här typen av datortomografer. Tre av dem finns i Sverige, en på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, en på Linköpings universitet och en på Skånes universitetssjukhus i Lund.

I Lund installerades den nya DT:n i september på röntgenavdelningen för barn- och skelettundersökningar. Det är ingen slump, berättar Sara Odén, en av tre röntgensjuksköterskor som varit med och installerat maskinen och lärt upp personalen.

­ — Lund har ett riksuppdrag för barnhjärtkirurgi, vi har engagerade barnradiologer här. De ligger i framkant inom teknik och diagnostik. Det är mycket tack vare dem som vi fått hit denna fantastiska maskin, som är revolutionerande för både patienter och diagnostik.

Räknar energin i fotoner

Sara Odén förklarar att de datortomografer som vanligtvis används i vården har kristalldetektorer, så kallade scintillatorer, som först omvandlar strålningen till ljus, som sedan omvandlas till en bildgivande signal. Det innebär begränsningar för hur hög upplösningen kan bli i patientbilderna.

I en fotonräknande DT behöver strålningen inte omvandlas till ljus, i stället räknas energin i varje enskild foton som passerar genom patienten.

— Det går att få ut mer information av strålningen. Det innebär extremt högupplösta och detaljerade bilder där vi ser olika strukturer i kroppen, samtidigt som vi kan sänka stråldosen, säger Sara Odén.

Många fördelar för barnpatienter

I Lund var fokus i början barnhjärtpatienterna. Men undersökningarna har sakta vidgats, till bland annat thorax och delar av skallen. Med den fotonräknande DT:n går det bland annat att se förkalkningar i hjärtats tunna kranskärl och blodproppar i mycket små kärl i hjärnan, kärl som inte ens syns vid en vanlig skiktröntgen.

 — Hela bildtagningen går dessutom mycket snabbare, vilket minskar risken för att bilderna ska bli suddiga på grund av rörelser. Det är väldigt viktigt när vi undersöker barn, som kan ha svårt att ligga stilla, och hjärtan som ständigt är i rörelse, säger Sara Odén.

Kan halvera stråldoserna

Exakt hur mycket stråldoserna kan reduceras beror på vilken typ av undersökning som görs. Det är ett pågående förbättringsarbete som röntgensjuksköterskorna gör tillsammans med sjukhusfysiker —  ett arbete som kommer att lyftas när maskinen får sina slutgiltiga uppdateringar i april. Men förhoppningen är att kunna nå en reducering på 50 procent i vissa fall.

— Stråldoserna på röntgenkliniker har ökat och det beror på att vi gör så mycket mer DT. Nu kan vi förhoppningsvis bryta den trenden, vilket är viktigt inte minst för barn, säger Sara Odén.

Mer automatiserat

Den fotonräknande DT:n har ytterligare fördelar. Jämförbarheten mellan undersökningar förbättras, vilket ger säkrare uppföljning av exempelvis cancertumörer. Det blir även möjligt att minska mängden kontrastmedel för patientgrupper med känsliga njurar, som äldre och njurtransplanterade.

Själva undersökningarna går till ungefär som vanligt. Däremot är det mer som är automatiserat. Under hösten programmerade Sara Odén tillsammans med kollegor in ett så kallat beslutsträd. Genom att svara på ett antal frågor tar maskinen själv fram vilken undersökning och vilket protokoll som ska köras. Den mest basala frågan är om det här höger eller vänster sida som ska röntgas, de mer avancerade handlar om undersökningar av hjärtats kranskärl.

—  Det här är det roligaste och mest utvecklande jag gjort under mina 20 år som röntgensjuksköterska. Jag har fått vara med från början och ser hur snabbt utvecklingen går. Både vi och maskinen kommer fortsätta trimmas till att göra allt mer avancerade saker, säger Sara Odén.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida