Sjukhusdirektören som vill ha starka chefer i alla led

Stellan Ahlström är ny sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus, där han arbetat hela sitt yrkesliv som bland annat sjuksköterska och enhetschef för akuten. Han vill stärka cheferna på flera nivåer i organisationen – för att öka tilliten och få bort eskaleringskulturen: ”Alla beslut kan inte fattas högst upp.”
Det är 28 år sedan Stellan Ahlström började jobba timmar som undersköterska på Skaraborgs sjukhus. Efter några år som sjuksköterska blev han 2005 enhetschef för akutmottagningen i Skövde.
– Jag har aldrig känt att det har varit tungt att gå till jobbet, utan haft siktet inställt på att utvecklas och söka nya utmaningar, säger han.
Han tror att han i sin nya roll kommer ha stor nytta av sin långa karriär på sjukhuset – där han också varit läkarchef på barnmedicin samt verksamhetschef – liksom bakgrunden i sjuksköterskeyrket.
– Som sjuksköterska måste man ju se till hela människan – inte bara sjukdomen, utan även hälsan och vilka förutsättningar just den här patienten har. När jag utbildade mig var inte personcentrerad vård ett begrepp ännu, men förhållningsättet är självklart för mig, säger Stellan Ahlström.
Ökat engagemang bland cheferna
Bland det första han tagit tag i som sjukhusdirektör är att ta in samtliga verksamhetschefer i sjukhusledningen. Något han ser som viktigt både för att själv komma närmare kärnverksamheten, men också för att möta utmaningen med kompetensförsörjningen. Han drar paralleller till hur sjukvården generellt började jobba mer målinriktat under pandemin:
– När man är under press jobbar man mer operativt. Både vi och andra sjukhus har under pandemin lyckats ställa om vården mot ett mål och jag tror att precis det behöver vi göra igen för att ta hand om problemen som ligger framför oss.
Stellan Ahlström säger att han redan ser ett annat engagemang och en ökad förståelse för utmaningarna bland verksamhetscheferna.
– Även gruppdynamiska resultat, som att man hjälps åt mer istället för att jobba i stuprör. Och en förståelse för att det måste bli ett slut på eskaleringskulturen, alltså att alla beslut ska tas längst upp. Det ska vara lätt att göra rätt, men det krävs att man förstår sitt ansvar.
Tips för karriären
Enligt den linjen har han också stärkt enhetschefernas mandat kring anställningar.
– Vi har som många andra haft anställningsstopp för tid och annan, och då blir det prövningar där man eskalerar beslut om att anställa medarbetare till högsta nivå. Det är inte hållbart. Cheferna måste känna att om de ser en lösning i att anställa en person till, så är det helt okej att de gör det. Istället för dyra lösningar som övertid, uteblivna semestrar och minskat utvecklingsarbete får vi också långsiktigt lägre kostnader.
Har du något tips för sjuksköterskor som siktar högt i karriären?
– Att man, oavsett var man är i organisationen, berättar för sin egen chef vad man har för egna mål. Det ger chefen möjlighet att lägga en bra utvecklingsplan framåt. Vi har ett stort ansvar redan nu att tänka på morgondagens chefer.