Internationellt

Sjuksköterska gav fel läkemedel – riskerar sex års fängelse

Sjuksköterska gav fel läkemedel – riskerar sex års fängelse
Domaren Jennifer Smith talar till rätten efter juryns fällande beslut i Davidson County Criminal Court i Nashville, USA. Bild: AP

Domen mot en sjuksköterska vid en rättegång i USA får nu hård kritik. Sjuksköterskan hade gett fel läkemedel på intensiven, vilket orsakade patientens död. ICN och amerikanska sjuksköterskeförbundet vänder sig kraftigt mot att misstaget räknas som kriminellt.

En före detta intensivvårdssjuksköterska i Tennessee i USA gav av misstag fel läkemedel till en 75-årig patient 2017. I stället för att administrera det lugnande medlet Versed (midazolam) gav sjuksköterskan vekuronium, ett muskelparalyserande medel som används vid sövning, vilket ledde till att patienten avled.

Nu har hon befunnits skyldig till grovt vållande till annans död på grund av oaktsamhet, av rättegångsjuryn, samt till att grovt ha åsidosatt den funktionsnedsatte patientens behov. Domen väntas i maj och sjuksköterskan riskerar sex års fängelse.

I det amerikanska rättsväsendet är brottsrubriceringarna ”criminally negligent homicide”, samt ”gross neglect of an impaired adult”.

”Steg bakåt för patientsäkerhet”

Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, är mycket kritiska mot att medicinska fel och misstag kriminaliseras. Ordföranden Pamela Cipriano säger i ett uttalande efter rättegången:

– Domen riskerar att bli ett steg bakåt för att utveckla patientsäkerheten globalt. Den kan få sjuksköterskor att lämna yrket för att de är rädda för åtal när de ärligt förklarar att de gjort misstag. Patientsäkerhet handlar om lärande och ständiga förbättringar, och denna dom står potentiellt i vägen för det.

ICN har arbetat nära Världshälsoorganisationen, WHO, för att utveckla den globala handlingsplanen för patientsäkerhet. Enligt den ska det i vårdorganisationer finnas en kultur av öppenhet och frihet från skuldbeläggande, för att vården ska vara patientsäker.

– Patienterna kommer inte få det säkrare genom att omvårdnadsmisstag kriminaliseras, och individer görs till syndabockar. Det är däremot viktigt att undersöka systemfel när sådana här tragiska händelser inträffar, säger Pamela Cipriano.

Erkände flera misstag

Den amerikanska sjuksköterskan erkände under rättegången att hon gjort flera misstag med läkemedelshanteringen den aktuella dagen, men hennes advokat sa i sitt försvarstal att sjuksköterskan inte agerat utanför normen på arbetsplatsen och att det delvis var systemfel på sjukhuset som låg bakom hennes misstag, rapporterar amerikanska CBS News.

Amerikanska sjuksköterskeförbundet, ANA, menar att domen kommer bli ett farligt prejudikat. Förbundet poängterar att sjukvård är en komplex verksamhet och misstag är oundvikliga och ”att tro något annat är orealistiskt”.

Dessutom lyfter förbundet att det finns mer effektiva och rättvisa sätt att undersöka fel och förbättra systemen än att döma enskilda i personalen.

I Sverige används systemet att beskriva misstag inom vården genom avvikelser, som sedan utreds. I vissa fall Lex Maria-anmäls händelsen och utreds även av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Målet är sedan länge att komma bort ifrån syndabocks-resonemang. I stället ligger fokus på att undersöka systemfel som kan ha bidragit till händelsen och införa skyddsmekanismer som kan förebygga att liknande händelser inträffar igen.

Flera rättsfall i Sverige

Men även i Sverige märks flera fall då vårdpersonalens misstag, som fått allvarliga konsekvenser, har polisanmälts. Både läkares, sjuksköterskors och barnmorskors felaktiga handlingar har lett till rättegångar.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida