Rättsligt

Hovrätten: Domen mot barnmorskan står fast

Hovrätten: Domen mot barnmorskan står fast
I dag kom besked om barnmorskans överklagan från hovrätten i Skåne och Blekinge. Foto: Lars Lydig.

Barnmorskan dömdes i tingsrätten efter att ett barn fått svår syrebrist under förlossningen och sedan avlidit. Hovrätten menar att barnmorskan ska slippa dagsböter, men domen om vållande till kroppsskada står fast. UPPDATERAD.

I februari 2020 dömdes barnmorskan till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten i Kristianstad. Domstolen ansåg att hon gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, grovt brott, i samband med att ett spädbarn drabbades av hjärnskador efter en långdragen förlossning. Barnet avled ett år senare i hemmet.

I dag fastställde hovrätten i Skåne den tidigare domen i tingsrätten. Barnmorskan slipper dock dagsböter, med hänvisning till att rättsprocessen dragit ut på tiden.

Barnmorskans försvarsadvokat Björn Hurtig. Foto: Sanna Björkman.

I samband med att barnmorskan valde att överklaga domen sa hennes försvarsadvokat Björn Hurtig i en kommentar till Vårdfokus att barnmorskan blivit väldigt ledsen och besviken när hon fått besked om domen.

Själv ansåg han att domen var välskriven, men att den hamnat fel i sina analyser.

– Vi anser att domstolen har kommit fram till fel slutsatser och min klient motsätter sig straffrättsligt ansvar för ett fel som till stora delar kan tillskrivas att det förelåg ett organisatoriskt fel vid förlossningsavdelningen i Kristianstad, sade Björn Hurtig då.

Han uppgav också att det inte är tillräckligt bevisat vad som orsakat skadan, eller när den uppkom.

Kommer att överklaga igen

När dagens besked från hovrätten kom reagerade barnmorskan med både förvåning och irritation, berättar Björn Hurtig i ett mejlsvar till Vårdfokus. Domstolen verkar inte riktigt ha förstått de fel som försvaret påpekat, menar han.

Vad tycker du om att hovrätten fastställer tingsrättens dom?

– Det känns ledsamt, bland annat eftersom de inte med ett ord bevisvärderar den expert som vi åberopat. 

Vad betyder det att hon slipper dagsböter?

– Det viktigaste är inte pengarna utan skuldfrågan.

Kommer barnmorskan att överklaga domen igen?

– Självklart!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

(Artikeln uppdaterades kl 16.15 med kommentarer från Björn Hurtig.)

Ovanligt med åtal för misstag i vården

  • 2017 friade tingsrätten en barnmorska som åtalats för vållande till annans död. Barnmorskan hade av misstag tagit fel ampull och gett värkstimulerande läkemedel, som startade en störtförlossning. Det ordinerade läkemedlet skulle tvärtom bromsa värkarna.
  • 2013 friade hovrätten den så kallade SOS-sjuksköterskan från vållande till annans död i den uppmärksammade Emil-rättegången. Sjuksköterskan lät bli att skicka en ambulans till patienten som hade svårt att andas, och sedan avled.
  • 2006 dömdes en sjuksköterska i "Kalmarfallet" för vållande till annans död efter att ha blandat en tio gånger för hög dos av ett läkemedel till ett barn. Ärendet gick ända till Högsta domstolen som gav sjuksköterskan villkorlig dom och dagsböter.
  • 1983 dömdes en sjuksköterska till villkorlig dom efter den så kallade dialysolyckan i Linköping, där tre personer dog. Sjuksköterskan dömdes som ensam ansvarig trots att en utredning visade att det fanns flera brister i sjukhusets system.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida