Hon chefar på sjukhusets bibliotek: ”Jag hoppas kunna bidra till att någon mår bättre”
På torsdagen startar Bokmässan i Göteborg. Under fyra dagar vallfärdar bokälskare från norr till söder för att ta del av årets nyheter. I fjol var Lisa Hansson en av besökarna. Hon är sjuksköterska och teamledare på Bibliotek och Patientutbildningscentrum på Helsingborgs lasarett. Vad gör hon egentligen på jobbet?
Hur hamnade du här?
– Jag jobbade länge på dialysen där jag också var förtroendevald. Från 2016 hade jag fackligt uppdrag på heltid. Av en slump såg jag att de sökte en teamledare till sjukhusbiblioteket våren 2023 och tyckte det lät spännande. Jag lockades av det administrativa och att få arbeta med patientundervisning, det gillar jag.
– Egentligen blev jag sjuksköterska mest för att min mamma älskade sitt jobb. Jag brinner för att sjuksköterskor ska ha det bra, men saknar egentligen inte den vårdande delen.
Sjukshusbibliotek med flera uppdrag
Vad gör du på en vanlig dag på jobbet?
– Det kan vara väldigt olika. Ungefär en eftermiddag i veckan har jag ”diskpass” och då öppnar jag biblioteket, svarar på frågor och hjälper besökarna att hitta sina böcker. Jag ansvarar för våra veckomöten och håller koll på att kollegorna har det bra.
– En stor del av mitt jobb handlar om planering och genomförande av patientundervisning. Tillsammans med personal från olika verksamheter ordnar vi träffar för patienter och närstående. Vårdpersonalen står för kunskapen och vi bokar lokal, skickar inbjudningar, ordnar fika och är med under träffarna.
– Just nu håller jag till exempel på att ordna träffar för unga med inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD, vi har också utbildningar om Parkinson och förmaksflimmer.
Jag står inte på akuten och räddar liv, men jag kanske kan bidra till att någon mår bättre.
– Vi har också utbildning för stödpersoner. De är patienter själva och kan bidra på ett helt annat sätt än vad vi kan på utbildningen. En viktig del av träffarna är erfarenhetsutbyte och att få möjlighet att ställa frågor om sin sjukdom.
– Patienter och närstående kan även vända sig direkt till stödpersonen för att få prata med någon med egen upplevelse av sjukdomen. Målet är att patienterna ka känna sig tryggare och säkrare i sin egenvård vilket i förlängningen också kan avlasta vården.
Bidrar till välmående
Vad är det bästa med att vara sjuksköterska på bibliotek?
– Det kan låta lite klyschigt, men det är alla möten med människor. Att få hjälpa en patient som är orolig att hitta en bok om sin diagnos eller en sjuksköterskestudent som verkligen vill lära sig allt nytt.
– Jag står inte på akuten och räddar liv, men jag kanske kan bidra till att någon mår bättre. Våra bibliotekarier kan hjälpa vårdpersonal, studenter och forskare att hitta studier som gör att de kan ge en bättre vård.
Och vad är det svåraste?
– Att jag är i en värld som inte är min. Jag vet hur det fungerar i vården, men inte i biblioteksvärlden. Det är mycket att lära sig och jag är beroende av mina kollegor. Vi är ett team, jag behöver inte kunna allt, men ska ha ett hum om vad de andra gör.
Vilken är den vanligaste frågan ni får?
– ”Var står HLR-boken?”
Finns det fler sjuksköterskor som arbetar som du?
– Jo, det finns det även om allt fler sjukhusbibliotek blir digitala. Hos oss har vi en sjuksköterska till, hon har arbetat här längre än mig och i Danmark och Norge är det vanligare. Det finns ett par nätverk för oss som bland annat arbetar med patientundervisning på det här sättet.
3 X nätverk för anställda på sjukhusbibliotek
Vad tjänar du som sjuksköterska på bibliotek?
– Jag fick behålla den lön jag hade på avdelningen så det är ingen lönekarriär det här, men en utvecklingskarriär.
Föredrar fysiska böcker
Vad läser du helst själv?
– Jag gillar Fredrik Backmans böcker och hans sätt att beskriva saker. Karin Wahlberg är också bra. Hon har en serie som utspelar sig i sjukhusmiljö förr i tiden och det är spännande att se hur vården var då. Man får en förståelse för hur de tänkte.
– Jag föredrar att läsa fysiska böcker och är en osocial läsare, jag vill bli klar så snabbt som möjligt.
Denna vecka är det bokmässa i Göteborg – ska du dit?
– Nej, tyvärr. Jag var där förra året för första gången, det var lärorikt och trevligt. I år krockar det med ett annat möte, men eventuellt åker jag till bokmässan privat på helgen.
Gillar feelgood och biografier
Namn: Lisa Hansson
Ålder: 48 år.
Bor: i Helsingborg.
Gör på fritiden: Umgås med familjen och vänner, promenerar och vandrar i skogen, simmar.
Favoritbibliotek: "mitt eget" här på sjukhuset och Bokbussen.
Lånar jag helst själv på bibliotek: Feelgood och biografier/ självbiografier.
Fackligt engagemang: Kongressombud.