Läkemedelsstöld

Sjuksköterska stal 4000 tabletter på ett och ett halvt år

Sjuksköterska stal 4000 tabletter på ett och ett halvt år
En sjuksköterska har dömts för att ha stulit närmare 4000 tabletter på jobbet. Hen förvarade de narkotikaklassade tabletterna i kassaskrinet till vänster. Foto: Polisen och Getty Images.

En sjuksköterska har dömts för att ha stulit närmare 4 000 narkotikaklassade tabletter på jobbet. Stölderna pågick i nästan tio år. ”Jag var beroende och kunde inte sluta”, sa sjuksköterskan i förhör.

Det var i december 2023 som personalen upptäckte att narkotikaförbrukningsjournalen i läkemedelsrummet inte stämde. Ett narkotikaklassat läkemedel som sällan skrevs ut längre hade skrivits ut till flera patienter som inte var ordinerade den medicinen.

Snart uppdagade det sig att det var en och samma sjuksköterska som skrivit ut dessa tabletter – närmare 4 000 sedan juni år 2021.

Sjuksköterskan stal läkemedel i tio år

Mottagningen kunde inte se längre tillbaka än så, då äldre journaler rutinmässigt slängts bort. Men när sjuksköterskan konfronterades berättade hen att hen stulit tabletter i närmare tio år.

Sista halvåret och hösten var förskräcklig. Jag kunde inte sluta.

Det började med att hen tog kasserad pregabelin någon gång ibland när hen hade koncentrationssvårigheter och sömnproblem på grund av stressen i sin dåvarande chefsposition. Men efter ett personligt trauma blev problemen värre, och tabletterna fler. De sista åren stal hen tabletter från läkemedelsrummet och fejkade narkotikajournalen för att läkemedelsräkningen skulle stämma.

– Sista halvåret och hösten var förskräcklig. Jag var beroende och kunde inte sluta, säger sjuksköterskan i polisförhör.

Sjuksköterskan tog flera tabletter åt gången men slängde många efteråt. Hen var förvånad över att hen inte blev påkommen tidigare då hen var vårdslös vid stöldtillfällena.  

Stal tabletter för 40 000 kronor

Enligt regionens utredning stal sjuksköterskan 11 olika sorters läkemedel: opioider, benzopreparat, pregabelin, centralstimulerande och sömntabletter. Läkemedlen uppskattades vara värda nära 40 000 kronor.

Ett öppnat svart kassaskrin som innehåller nycklar, passerkort och sladdar. Kassaskrinet är bevismaterial.
Sjuksköterskan förvarade de stulna narkotikaklassade läkemedlen i detta kassaskrin i en flyttlåda i en garderob i sitt tidigare arbetsrum. I flyttlådan fanns även mängder med sekretessklassat patientmaterial, enligt förundersökningen. Foto: Polisen.

I regionens polisanmälan framgår det att sjuksköterskan öppnat patientjournaler utan att ha någon pågående vårdrelation till patienten och att stora mängder patientmaterial hittats i ett skrin och i en flyttkartong.

Döms för 196 stölder

Nu har sjuksköterskan dömts för 196 stölder och totalt 166 ringa narkotikabrott. Hen hade åtalats för ytterligare 30 tillfällen av ringa narkotikabrott, men de låg över två år bak i tiden från rättegången och preskriberades. Sekretessbrott togs inte upp i detta åtal och dom.

Åklagaren yrkade i åtalet för att stölderna skulle räknas som grov stöld, men tingsrätten bedömde dem som stölder av normalgraden. De motiverar det med att varje stöld i sig egentligen räknas som ringa. De anser dock att brotten bör anses vara ett steg allvarligare då sjuksköterskan stulit läkemedlen systematiskt i sitt yrke och försökt dölja det.

Tingsrätten har också tagit hänsyn till att sjuksköterskans legitimation återkallats av Ivo, vilket mildrade påföljden något.

Sjuksköterskan dömdes därmed till skyddstillsyn och 200 timmar samhällstjänst. Om hen missköter samhällstjänsten väntar nio månaders fängelse. Sjuksköterskan ska också betala 39 911 kronor i skadestånd till regionen och 1 000 kronor i avgift till brottsofferfonden. 

”Vården är en riskmiljö för personal som har det tufft”

Genom sin försvarsadvokat säger sjuksköterskan till Vårdfokus att hen fokuserat sin energi på de bakomliggande orsakerna till domen i stället för själva rättsprocessen. Hen mår bra i dag och jobbar med något annat. Hen förstår domen och att hens förtroenderoll som sjuksköterska gjorde brottet värre.

– Samtidigt vill jag påminna om att vården är en riskmiljö för en anställd som har det tufft. Det är för enkelt att få tillgång till narkotika. Kanske det vore bra att ha slumpvisa drogtester?

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida