Utredda fall

Sjuksköterska tog strypgrepp – mister legget

Sjuksköterska tog strypgrepp – mister legget
Foto: Getty Images

En sjuksköterska som tog strypgrepp på sin kollega och örfilade henne har fått sin legitimation indragen. Men det tog fem år innan ärendet avgjordes i HSAN. Under tiden har sjuksköterskan fortsatt arbeta inom vården.

Den manliga sjuksköterskan tog stryptag på en kvinnlig undersköterska, höll fast henne och gav henne en örfil. Misshandeln orsakade blåmärke, en mindre blodsutgjutelse, rodnad och smärta enligt en dom i tingsrätten.

Sjuksköterskan och hans kollega hade börjat bråka om vem som skulle ha tillgång till en läkemedelsvagn på en vårdavdelning, något som urartade i brottning.

Efter misshandeln blev mannen uppsagd och dömdes till att göra samhällstjänst. Det var år 2018. Efter det har mannen kunnat fortsatt arbeta som sjuksköterska på andra arbetsplatser.

Nu har HSAN dragit in sjuksköterskans legitimation. Ivo skriver i sin anmälan att sjuksköterskan ”missbrukat det förtroende som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården”. Myndigheten tycker att brotten han dömts för är av sådant allvarligt slag som anges som grund för återkallelse i patientsäkerhetslagen.

HSAN kommer även underrätta de behöriga myndigheterna i övriga stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Schweiz om att mannens sjuksköterskelegitimation är indragen. Mannen har motsatt sig beslutet och anser att han redan sonat sitt brott.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida