Covidvaccin

Sjuksköterskor sluter upp inför massvaccinering

Sjuksköterskor sluter upp inför massvaccinering
Ytterligare ett vaccin är godkänt för användning inom EU. Foto: Mostphotos

Kommande halvår väntas hela den vuxna befolkningen kunna vaccineras. För att det ska bli möjligt annonserar nu regionerna efter extra sjuksköterskor. Både i Kronoberg och Norrbotten har responsen varit stor. En som vill rycka in är pensionären Monica Östling.

­‒ Jag vill vara med och göra en insats. Vi måste alla hjälpas åt för att bli av med pandemin. Dessutom är det så mycket annat man inte kan göra, som att träffa folk eller gå på gym, så då passar det bra att rycka in, säger Monica Östling, sjuksköterska i Luleå.

Hon gick i pension i januari förra året, efter att de sista åren arbetat som chef och på HR-avdelningen i regionen. Men i september hoppade hon in och började ta antikroppsprover, och senare under hösten arbetade hon med smittspårning.

Sjuksköterskan Monica Östling i Luleå.

Nu har hon anmält att hon kan delta i vaccineringen under vinter och vår.

‒ Jag hoppar in där jag gör mest nytta, mig spelar det ingen roll. Jag ser fram emot en vår som kommer att vara ganska full av jobb.

Du hade inte jobbat kliniskt på några år, hur känns det att vara tillbaka?

‒ Att ta blodprover sitter i ryggmärgen. Det är inga problem att ge vaccin heller. Det gjorde jag mycket under svininfluensan senast, säger Monica Östling.

Hon hör till de som svarat när Norrbottens region annonserat efter extra  sjuksköterskor och administratörer för att kunna genomföra det stora vaccinationsprogrammet.

Sammanlagt har än så länge 80 sjuksköterskor och 350 administratörer anmält sig, rapporterar Sveriges television.

Även i Region Kronoberg har responsen varit stor. Regionen lade ut en efterlysning precis före jul. Regionen är pressad av att samtidigt klara den hårda belastningen på sjukvården och att hinna vaccinera alla invånare under vinter och vår. I annonsen stod:

”Hälso- och sjukvårdspersonalen räcker inte till och vi har flera verksamheter i organisationen att täcka upp. Därför söker vi nu utbildade, aktiva och pensionerade sjuksköterskor som vill hjälpa till i vaccinationsarbetet.”

Det har många lystrat till och nu har 350 sjuksköterskor anmält sig för att jobba extra med vaccination.

­‒ Det är över förväntan och jättepositivt. Vi är verkligen glada. Nu sorterar vi bland de sökande för att se när, var och hur de kan arbeta, säger Lena Andersson Nazzal, samordnare för vaccineringen i Kronobergs län.

I veckan godkände EU-kommissionen det andra vaccinet mot covid-19, som kommer från läkemedelsföretaget Moderna. Vaccinering pågår redan med Pfizers och BioNTechs vaccin.

Är det svårt att planera hur vaccineringen ska ske än så länge?

‒ Ja, det är svårt eftersom vi inte vet tillgången på vaccin. Men vi tror att de flesta av de som nu anmält sig som frivilliga behövs i april och maj. Då räknar vi med att vaccinera den stora gruppen, personer mellan 18 och 69 år, säger Lena Andersson Nazzal.

Nytt vaccin godkänt i EU

  • Den 6 januari godkände EU-kommissionen läkemedelsföretaget Modernas vaccin mot covid-19. Pfizer och BioNTechs vaccin Comirnaty godkändes den 21 december 2020 inom EU. De är båda mRNA-vacciner, med genetisk verkningsmekanism.
  • EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, utvärderar nu Astra Zenecas vaccin, som 30 december gavs villkorat godkännande i Storbritannien.
  • Det finns idag över 200 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav ett 50-tal kandidater befinner sig i kliniska studier, alltså testas på människor.

Lena Andersson Nazzal har fått en hel del samtal från de sökande.

‒ Vissa är yrkesverksamma, andra är pensionärer, vissa har valt andra karriärer, men vill nu hjälpa till. Det är mycket positivt.

I Norrbotten har 80 sjuksköterskor svarat på rekryteringsannonsen och 350 administratörer.

De som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19 ska erbjudas vaccination först, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Äldre människor, på särskilda boenden eller boende hemma med hemtjänst har därför haft högsta prioritet tillsammans med den kommunala vård- och omsorgspersonalen.

Men behovet av att vaccinera personal som vårdar svårt covidsjuka har lyfts av politiker och till exempel Vårdförbundet den senaste veckan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida