student

Studenter kräver högre lön och bättre arbetsmiljö

Studenter kräver högre lön och bättre arbetsmiljö
Amanda Rydstern är en av sjuksköterskestudenterna i Västra Götaland som tagit initiativ till kravet på 30 000 i ingångslön.

Minst 30 000 i månaden och minst 4 veckors introduktion på en ny arbetsplats. Det kräver 932 sjuksköterskestudenter i Västra Götalandsregionen. Annars söker de jobb hos andra arbetsgivare.

Det var när studenterna på sjätte terminen på sjuksköterskeprogrammet på Göteborgs universitet började diskutera erfarenheter från praktikperioder och jobb som undersköterskor, som tanken väcktes. De var många som delade oron inför att komma ut i arbetslivet på regionens sjukhus om bara några månader. De beslutade att gå samman för att försöka förändra situationen, för sig själva och andra.

– Vi formulerade ett brev, som vi skickat till Västra Götalandsregionen. I det kräver vi en ingångslön på 30 000 och rätt till minst fyra veckors trygg arbetsplatsintroduktion. Och så startade vi en namninsamling, där 932 studenter i hela regionen har ställt sig bakom kraven, säger Amanda Rydstern, som är en av sjuksköterskestudenterna som författat brevet.

Larmar om ohållbar situation

I brevet beskriver studenterna en arbetssituation som ter sig ohållbar och där de som studenter har tvingats att agera som ordinarie personal för att få vården att gå ihop. De skriver bland annat:

Vi har mött nya sjuksköterskor som inte fått möjligheten att vara just nya och istället ställts inför alltför svåra situationer. Sjuksköterskor bryter dagligen ihop av den etiska stressen, andra har förlorat sitt privatliv. Föreläsare pratar om vikten av att känna av tecken på utmattningsdepression, är det rimligt att det förväntas hända? Vi vill arbeta med det vi valt att studera men vi kan inte betala hyra, leva våra liv och hålla ihop på endast passion.”

Tanken med brevet är att slå larm för att förbättra situationen. Men också att sätta press på Västra Götalandsregionen att höja lönerna från dagens ingångslön på 25 800 kronor i månaden, förklarar Amanda Rydstern. De som skrivit under brevet tänker inte ta anställning i regionen om inte kraven uppfylls.

– Vi vet att det finns andra arbetsgivare där lönen är högre än i regionen. Lönen är givetvis inte allt, men den är en anledning till man lämnar yrket eller byter till en annan avdelning. Det blir en väldig ruljans och man går miste om värdefull kompetens och erfarenhet. Det påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Amanda Rydstern.

Många mottagare men få svar

Brevet skickades i förra veckan till över 180 mottagare i Västra Götalandsregionen, både politiker och tjänstepersoner på olika nivåer. Hittills har det bara kommit två svar, båda från oppositionen. Men Linn Brandström (M), regionråd och ordförande i Personalutskottet, säger till SVT Väst att man bland annat har tagit fram en handlingsplan för att förbättra sjuksköterskornas löner. Enligt henne gör regionen en satsning på 235 miljoner för att höja lönerna för de som ligger under rikssnittet, däribland sjuksköterskorna.

Gensvaret från yrkesverksamma kollegor och studenter har varit större än från politikerna.

– Sjuksköterskestudenter i Skåne och Västmanland har tagit kontakt med oss och blivit inspirerade att göra liknande aktioner i sina regioner. Det är jättebra, för ju fler vi blir desto större chans är det att vi gör skillnad, säger Amanda Rydstern.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida