forskning

Studie: Låg dödlighet i covid på iva i Sverige

Studie: Låg dödlighet i covid på iva i Sverige
Intensivvårdsavdelning i Malmö. Foto: Hussein El-alawi / TT

Dödligheten i covid-19 på iva i Sverige var lägre under pandemins början än i många andra länder. Det visar en ny studie från Linköpings universitet. ”En klapp på axeln för svensk sjukvård. Det är väldigt bra jobbat”, säger Michelle Chew, professor i anestesiologi.

Den svenska studien som publicerats i European Journal of Anaesthesiology har analyserat 1563 patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningar i Sverige mellan 6 mars och 6 maj 2020. En uppföljning på 30 dagar har också gjorts. Dödligheten låg på 23 procent inom intensivvården, och 27 procent vid uppföljning.

Jämfört med studier i andra länder är dödligheten relativt låg hos svenska intensivvårdspatienter. Tittar man på studier från länder i närområdet hamnar Sverige mellan Island (15 procent) och Danmark (37 procent).

I en omnämnd studie från den hårt drabbade italienska regionen Lombardiet sades dödligheten först vara 26 procent, men en uppföljande studie på till stor del samma patienter visade en betydligt högre siffra – 49 procent. Globalt fram till oktober förra året ligger snittet på 36 procents dödlighet, enligt en studie som publiceras samtidigt som den svenska studien.

Störst risk för äldre män

Detta samtidigt som Sveriges coronastrategi blivit föremål för kritik från många håll. Så kan resultatet från den svenska studien säga något om strategin?

Michelle Chew, professor i anestesiologi vid Linköpings universitet.

– Man kan väl säga att man måste studera data istället för att låta känslor styra. Men vi kan heller aldrig veta om den svenska strategin varit den riktiga, det är inte för mig att uttala mig om. Det enda vi kan uttala oss om utifrån studien är att svensk intensivvård i början av pandemin fungerade förvånansvärt bra, jämfört med andra länder, säger Michelle Chew vid Linköpings universitet.

Forskargruppen har också tittat på vilka samband man kunnat se mellan dödlighet på iva och andra drag hos patienterna. Att vara man höjer risken med 50 procent, liksom kroniska lungsjukdomar. Patienter över 65 år löpte signifikant högre risk att dö, och för de över 80 år ökade risken sjufaldigt jämfört med åldersgruppen under 50 år.

– Ålder och manligt kön kommer man inte undan som riskfaktorer. Därefter handlar det om graden av sjuklighet, säger Michelle Chew.

Svenska iva-patienter sjukare

Hon nämner också att graden av hypoxi, otillräckligt syresättning, var högre bland de svenska patienterna än hos de i studierna från andra länder. Svenskarna var alltså generellt sjukare än patienter i andra länder när de väl kom till iva.

En skillnad mot andra länder som lyfts fram i studien är kopplingen mellan anestesi och intensivvård, vilket gjorde att anestesisjuksköterskor och läkare snabbt kunde dirigeras om för att förstärka intensivvården. I studien nämner forskarna också processer och organisation på svenska sjukhus som en möjlig orsak till den relativt låga dödligheten.

– Svensk intensivvård är ett väloljat maskineri, och sjukvården är otroligt välorganiserad. Man är bra på samarbete och kommunikation. Det är en ganska platt hierarki och professionerna bidrar på lika villkor, säger Michelle Chew.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida