Svårt att isolera alla med misstänkt covid
På akutmottagningen i Helsingborg har de länge varit trångbodda. Nu är de så hårt belastade av patienter med misstänkt covid att enkelrummen inte alltid räcker till.
‒ Både personal och patienter utsätts för fara när vi inte kan göra som vi ska och jobba säkert, säger specialistsjuksköterskan Sören Nordh som är skyddsombud för Vårdförbundet.
De senaste veckorna har covid-19 ökat lavinartat i Helsingborg. Vecka 49 hade Helsingborg näst högst smittspridning i landet, sett till antal invånare. I går hölls en presskonferens där både stadens ledning och sjukhusledningen förklarade att läget är mycket allvarligt. Sjukhuset har gått upp i förstärkningsläge.
Covid-19 i Helsingborg
- Andel positiva provsvar: 17 procent
- Nya fall vecka 49: 1 294
- Inlagda på iva: 5
- Inlagda på vårdavdelning: 57
‒ Vi ställer om stora delar av sjukhusets resurser till covidvård, men vi står inför flera stora problem nu. Framför allt oroar jag mig för hur personalen ska orka, säger Håkan Kerrén som är stabschef och verksamhetschef för akutmottagningen.
Långvariga brister i arbetsmiljön
Akuten i Helsingborg är från början byggd för att kunna ta emot 140 patienter per dygn, men har sedan flera år legat på 200 till 250 patienter. Vårdfokus har i flera tidigare artiklar berättat om brister i arbetsmiljön samt att patienter i korridorer och trånga utrymmen upprepade gånger har gjort att regionen fått betala vite.
‒ Vi hade det svårt även innan pandemin, men nu är det ännu värre, säger Sören Nordh.
För att klara den första vågen uppfördes en tillfällig modulbyggnad intill akuten där det nu finns tio enkelrum speciellt för patienter med misstänkt covid. När de är fyllda används i första hand enkelrum på den vanliga akuten.
‒ Men det har hänt att även de enkelrummen inte räcker till och då får vi placera flera i samma rum eller på andra platser som är mindre optimala. Det skapar en stor oro för oss när vi tvingas tumma på säkerheten, men vi får bara lösa problemen så gott det går, säger Sören Nordh.
5 000 övertidstimmar
Som skyddsombud har han påtalat problemen med lokalerna och arbetsmiljön många gånger, liksom svårigheterna med bemanningen.
‒ Vi har ett tiotal bemanningssjuksköterskor inne på heltid och vi har även sett en ökning av övertiden i år. Bara på sjuksköterskesidan hade vi mer än 5 000 övertidstimmar fram till sista augusti och flera hade slagit i övertidstaket redan då, säger Sören Nordh.
Nu väntar jul- och nyårshelgerna som även i vanliga fall är tuffa för landets akutmottagningar.
‒ Vi har varit trötta väldigt länge och den här situationen med att vi dagligen tvingas lösa problem är väldigt stressande och tröttsam. Det är inte hälsosamt att jobba så här, att behöva känna stress och obehag inför att gå till jobbet, säger Sören Nordh.
Oro för hur de ska orka
Verksamhetschefen Håkan Kerrén är väl medveten om problemen.
‒ Det totala antalet patienter som behöver isoleras nu är mycket högre än annars. Även om det inte är covid måste de isoleras i väntan på provsvar. Att personalen behöver göra avsteg och inte alltid kan jobba säkert är ett av många problem vi står inför nu och min största oro gäller hur personalens ska orka, säger han.
Att alla har jobbat väldigt hårt under hela året med mycket övertid, ändringar i scheman och brist på återhämtning gör att många känner sig pressade.
‒ Inför jul och nyår försöker vi prata med var och en och fråga om de kan tänka sig att arbeta. Vi har tvingats avslå ledighetsansökningar och har hela tiden förhandlingar och diskussioner om hur vi ska klara bemanningen. Vi kan bara vädja till våra medarbetare att vi måste försöka lösa detta för våra patienters skull, säger Håkan Kerrén.
Ser du någon ljusning i nuläget?
‒ Man måste tro att det blir bättre. Jag hoppas verkligen att det stannar av, att vi får en vändning snart och att vaccinet förändrar den här situationen. Inte minst att det också ska skydda våra medarbetare.