Arbetsmiljö

Helsingborgs lasarett krävs på miljonbelopp i vite

Helsingborgs lasarett krävs på miljonbelopp i vite
Helsingborgs lasarett har krävts på en miljon i vite fem gånger redan. Nu blir det sjätte gången gillt.

I dag har Arbetsmiljöverket ansökt hos förvaltningsrätten om vitesutdömning mot Helsingborgs lasarett på en miljon kronor. Det blir sjätte gången. 

26 augusti 2019

Region Skåne har redan dömts att betala miljonviten fem gånger på grund av överbeläggningar och arbetsmiljöproblem vid Helsingborgs lasarett, något Vårdfokus skrivit om i många artiklar. Även mindre vitesbelopp har utdömts.

Även den här gången handlar det om om sängarnas placering på medicinavdelningarna. De står för tätt eller för nära väggen, enligt Peter Burman, regionchef för Arbetsmiljöverket syd.

Det observerades vid en inspektion i maj som gjordes sedan Arbetsmiljöverket fått ta emot en mängd anmälningar och tips.  

– Sjukhuset har överträtt vårt förbud mot överbeläggning. Det handlar både om belastningsergonomi – personalen riskerar skador när de ska ta hand om patienter i sådana arbetsställningar – och om hög arbetsmängd och -belastning, på grund av fler inlagda patienter, säger Peter Burman.

Tror du att Helsingborgs lasarett någonsin slutar bryta mot era vitesförelägganden?

– Ja, det hoppas jag ju. Höga politiker och chefer måste agera som arbetsgivare och organisera verksamheten. Jag tror att det också att det krävs mer samarbete med kommunerna som måste ta hand om färdigbehandlade patienter i tid, säger Peter Burman.

Första gången Region Skåne dömdes att betala ett vite på en miljon kronor var 2012. Då överklagade regionen till kammarrätten som valde att gå på Arbetsmiljöverkets linje. Sedan dess har förvaltningsrätten fortsatt att ge Arbetsmiljöverket rätt att utdöma miljonbeloppen i vite. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida