Covid-19

Svenska forskare vill jämföra vacciner

Svenska forskare vill jämföra vacciner
Sannolikt behöver vi vaccinera oss mot covid-19 fler gånger de närmaste åren. Bild: Mostphotos

Uppsalaforskare vill ha svar på vilket covidvaccin som skyddar bäst. De söker nu tillstånd för en stor studie. Forskarna ska följa upp hur många svenskar som fick skydd och hur många som smittades efter vaccinering.

I första vaccinationsvändan finns inte möjlighet att välja vaccin. Men sannolikt behöver vi vaccinera oss mot covid-19 fler gånger de närmaste åren.

– Till dess är det viktigt att veta vilka vacciner som ger det bästa skyddet. Vi vill också veta hur de skyddar över en lång tid i en befolkning, säger Jonas Oldgren, professor på Uppsala universitet.

Han är tillsammans med Stefan James, professor vid samma universitet, initiativtagare till studien.

Svårt att jämföra

De olika läkemedelsbolagen har själva gjort förhållandevis stora studier som visar god effektiviteten hos alla vacciner. Pfizer/Biontechs studier har visat att vaccinet ger 95 procents skydd, Modernas 94 procents skydd och Astra Zenecas 60 procent.

Men det är svårt att jämföra siffrorna, då studierna är gjorda på lite olika sätt, och i olika delar av världen. Ingen har hittills haft möjlighet att jämföra de olika vaccinerna på en hel population, som Uppsalaforskarna vill göra.

– Det finns ett stort internationellt intresse för det här, det här är något alla vill veta. Sverige är speciellt lämpligt för att vi har möjlighet att följa upp tack vare vaccinationsregister.

I studien forskarna nu söker tillstånd för ska fördelningen mellan de olika vaccinerna ske strukturerat och slumpmässigt till vaccinationsenheter i de regioner som deltar.

Viktigast att vaccinera

– Viktiga förutsättningar för vår studie är att inte störa vaccinationsprogrammet i Sverige. Vi ska inte heller öka arbetsbelastningen för de som vaccinerar. Så många som möjligt ska vaccineras så fort som möjligt, för att stoppa pandemin.

Forskarna har kontakt med flera regioner redan. Studien kommer inte påverka vilka vaccinsorter som levereras till de olika regionerna.

– Vi hoppas få godkänt för studien. Vi vill öka kunskapen om vaccinerna och ge den kunskapen tillbaka till vården, och även till allmänheten, säger Jonas Oldgren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida