Förebygga hudcancer

Solbränna mindre viktigt för fler

Solbränna mindre viktigt för fler
Sedan 2005 har Strålsäkerhetsmyndigheten årligen undersökt svenskarnas solvanor.

Den varma sommaren gjorde att fler brände sig i solen. Men samtidigt går svenskarnas inställning till solbränna i en hälsosammare riktning, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

10 december 2018

Under årets varma sommar brände sig cirka 1,1 miljoner människor på olika badplatser i Sverige, vilket var betydligt fler än sommaren 2017. Det visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Samtidigt har andelen svenskar som inte är intresserade av att bli solbruna ökat från 34 till 41 procent. 

– Det är en stadig ökning sedan 2016 och det tolkar vi som att idealet att vara solbrun håller på att förändras. Det är glädjande, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i en kommentar till rapporten.

Rapporten visar också att fler än fyra av fem föräldrar använder sig av någon av SSM:s rekommenderade solskyddsmetoder för att skydda sina barn, viktigt eftersom risken för hudcancer senare i livet ökar om man bränner sig som barn.

Strålsäkerhetsmyndigheten har regeringens uppdrag att få svenskarna att skydda sig bättre mot solen, eftersom antalet fall av hudcander ökat stadigt.

Så skyddar du dig bäst mot solen

  • Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
  • Solen är som starkast när den står som högst på himlen, vilket den gör mitt på dagen klockan 11-15 sommartid. Njut av att pausa i skuggan.
  • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida