Fackförbundspressens dag

Vårdfokus kan vinna pris för bästa illustration och digitala satsning

Vårdfokus kan vinna pris för bästa illustration och digitala satsning
Illustration: Moa Hoff - som är nominerad till ett av Fackförbundspressens journalistpriser.

”Skamligt med tanke på det ansvar jag har.” ”En oändlig kamp varje lönesamtal.” ”Vi förtjänar ett stort lyft efter pandemin.” När Vårdfokus efterlyste löneberättelser på Instagram blev gensvaret enormt. Nu nomineras #rättlön till priset för Bästa digitala satsning. Vårdfokus kan också vinna pris för bästa illustration.

Frustrationen över låga löner och stolthet över den egna arbetsinsatsen står i fokus för satsningen #rättlön på Instagram. Läsare vittnar om hur flera års högskoleutbildning, massor av erfarenhet och stor yrkesskicklighet inte belönas som det borde – inte ens efter extraordinära insatser under två års pandemi.

Under hashtaggen #rättlön har Vårdfokus läsare kunnat dela med sig av sina berättelser – och om vad de tycker att de egentligen är värda att få i lön. En av dem som följde berättelserna på Instagram var sjuksköterskan Hanna Nilsson, som med inläggen i ryggen tog mod till sig och förhandlade upp sin lön.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

– Det är otroligt kul att se det stora engagemanget från våra läsare i den här frågan, och att digital journalistik i kortformat kan göra skillnad, säger Vårdfokus digitala redaktör Karin O’Mahony.

Vårdfokus nomineras också till Bästa illustration, för illustratören Moa Hoffs bild till det uppmärksammade temat om palliativ vård, ”Den döende patienten angår alla” i Vårdfokus nr 10/21.

– Vi är glada och stolta att ha blivit nominerade i två kategorier. Moa Hoffs illustration om palliativ vård fångar elegant essensen i vår artikel om den palliativa omsorgen som ser hela människan i livets slut.  Under de senaste åren har vi satsat mycket på att sprida vår digitala journalistik på våra läsares villkor och vi sätter stort värde på deras engagemang och delaktighet, vilket vi fick i satsningen #rätt lön på Instagram, säger Michelle Wahrolén, chefredaktör på Vårdfokus.

Fackförbundspressens journalistpriser går till 2021 års bästa journalistiska insatser i åtta olika klasser. Vinnarna tillkännages den 5 maj.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida